Zbogom svećeniku-buntovniku – R.I.P. fra Daniel Berrigan

„Pozvani smo živjeti nenasilno, čak i ako se promjena na kojoj radimo čini nemogućom. Možda jest a možda i nije moguće preobraziti SAD kroz nenasilnu revoluciju, ali jedna stvar ide u korist takvom pokušaju, a to je potpuna nemogućnost nasilja da išta promijeni na bolje.“ Fra Daniel Berrigan

Berrigan1

U New Yorku je u subotu, 30. travnja u 94. godini života preminuo američki svećenik i pjesnik Daniel Berrigan. Nazivali su ga „svecem van zakona“ i „svećenikom koji stoji vani na hladnom“, a poznat je postao predvodeći prosvjede protiv rata u Vijetnamu, nakon kojih je postao zvijezda tzv. „katoličke nove ljevice“. On i njegov brat Phil bili su duboko pod utjecajem aktivističke teologije koja je tijekom Drugog svjetskog rata u Europi nastala iz koncentracijskih logora i pokreta otpora. Otac Berrigan u javnosti se pojavio 60-ih godina kao radikalni katolički glas protiv rata, stekavši pobunjeničku slavu kada su on i njegov mlađi brat (koji je tada već bio osuđivan jer je godinu ranije s prosvjednicima u Baltimoreu polijevao krv po regrutacijskim kartonima) u svibnju 1968. u Catonsvilleu, Maryland  zapalili na stotine regrutacijskih dokumenata vojnika koji su trebali biti raspoređeni u Vijetnam. Spalili su ih napalmom u kantama za otpad, zbog čega su osuđeni na zatvorske kazne zbog „uništavanja državne imovine“. Prilikom uhićenja Berrigan je izjavio: „Ispričavamo se, dobri prijatelji, za rušenje dobrog poretka, za spaljivanje papira, umjesto djece, a i za to što smo naljutili bolničare u prednjem salonu mrtvačnice. Tako nam Bog pomogao, drugačije nismo mogli. Koliko ih mora umrijeti prije nego se čuje naš glas? Koliki moraju biti mučeni, raseljeni, izgladnjeni, izluđeni? Kada, na kojoj ćete točci reći NE tom ratu?”

Berrigan2

Nakon što je 1972. pušten iz zatvora, lijevo orijentirani fra Berrigan nastavio je s mirovnim aktivizmom sve do svojih 80-ih, prosvjedujući protiv svih vojnih konflikata u kojima su bile uključene SAD. Uz ostalo, prosvjedovao je protiv Zaljevskog rata, rata na Kosovu, američkih invazija Afganistana i Iraka, a 1980. godine bio je jedan od osnivača pokreta protiv nuklearnog oružja. Već u dubokoj starosti, sudjelovao je i u prosvjedima Occupy Wall Street pokreta u njujorškom Zuccotti Parku. 2001., na svoj 80. rođendan, izjavio je: „Odustat ću na dan kad me budu balzamirali.“

Berrigan3

Rođen u njemačko-irski katoličkoj obitelji u Minnesoti, Berrigan je u isusovački red stupio 1939., zaredivši se 1952. godine. Autor je više od 50 knjiga, pored biblijskih studija pisao je drame i poeziju, a već je svojom prvom knjigom poezije, „Vrijeme bez broja“, 1957. osvojio prestižnu nagradu Lamont. U svojim radovima obrazlaže kako su rasizam i siromaštvo, militarizam i kapitalistička pohlepa svi međusobno povezani i dio nepravednog društva. O braći Danielu i Philipu Berriganu napisane su dvije knjige: „Božanski neposluh“ Francine DuPlessix Gray (1970) i „Braća Berrigan“ (1974) Richard Curtisa. Na pitanje u intervjuu za časopis Time o epitafu koji bi želio na svom nadgrobnom spomeniku fra Berrigan je odgovorio: “Nikad nije bilo dosadno, Aleluja.”

Priredila D. KNAPIĆ

Leave a Reply


4 + = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum