„Oštrica britve“ Johna Byruma u KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Klubodrom Pulske filmske tvornice nastavlja s projekcijama po odabiru gledatelja, pa će tako ovoga četvrtka, 30. lipnja, u 20 sati biti prikazana američka drama „Oštrica britve“ (The Razor’s Edge) iz 1984., u režiji Johna Byruma. Ovo je druga filmska adaptacija istoimenog romana W. Somerseta Maughama iz 1944., kojega je svega dvije godina kasnije na veliko platno prenio Edmund Goulding i u kojoj su glavne uloge tumačili Tyrone Power i Gene Tierney. Ovdje pak imamo Billa Murraya u njegovoj prvoj dramatičnoj ulozi, te Theresu Russell, Catherine Hicks, Denholma Elliotta i Jamesa Keacha. Naslov knjige preuzet je iz Katha Upanishade: “Put ka spasenju je uzak i njime je teško hodati isto kao na i oštrici britve“. Ulaz na program je slobodan.

1984-the-razors-edge posterNakon što je njegov prijatelj stradao u Prvom svjetskom ratu, imućni Larry Darrel i sam se vraća kući s ratišna – traumatiziran. Objavljuje zaručnici da odgađa brak te planira živjeti neko vrijeme isključivo od nasljedstva. Larry se više ne može identificirati s materijalizmom zapadnog svijeta i u cilju otkrivanja smisla života kreće na putovanje.

Scenarij su zajedničkim snagama napisali Byrum i Murray, koji je film prihvatio kao osobni projekt te je značajno pomogao u prikupljanju financija za njegovo snimanje. U sceni u kojoj umire Larryjin kolega, on je posvetio oproštajni govor nedavno preminulom komičaru Johnu Belushiju. Međutim, za scenarij nije nitko bio zainteresiran, a u pomoć Murrayu priskače njegov prijatelj, Dan Aykroyd. On je preporučio da nagovore filmski studio Columbia Pictures da odobre „Oštricu britve“ u zamjenu za Murrayevo pojavljivanje u „Istjerivačima duhova“ (Ghostbusters, 1984.), u čemu su i uspjeli.

MSDRAED EC010

Film je sniman u Francuskoj, Švicarskoj i Indiji s velikim budžetom, no nije postigao ekonomski uspjeh. Kritike nisu bile dobre – neki su držali da je redatelj pretjerao u produkciji ovog predugog i presporog filma, a drugi da je Murray previše pasivan i autoironičan da bi nas uspio ponijeti sa sobom u duhovnu potragu. S vremenom su kritičari ipak malo omekšali stavove i opisali film kao plemeniti neuspjeh, no ipak brojni su gledatelji i dan danas oduševljeni i pričom i Murrayem…

Izvor

Leave a Reply


− 5 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum