Cinemaniac 2016 – „Borba u New Yorku“ Zorana Popovića

Cinemaniac – Misliti film 2016, izložba je koja se temelji na promišljanju odnosa filma, pokretnih slika i likovnih umjetnosti. Izložba je otvorena 10. srpnja u MMC Luka u okviru popratnog  programa Pulskog filmskog festivala kao 15. izdanje same izložbe, ali drugo festivalsko izdanje koje organizira Apoteka.

CmSLiB3W8AAi6DxDrugog dana izložbe predstavljen je dokumentarni film „Borba u New Yorku“ Zorana Popovića iz 1976. godine. Film je najavila i interpretirala Una Popović, povjesničarka umjetnosti i kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Beogradu. Film spada u antologijsko djelo srpske i svjetske konceptualne umjetnosti, a sačinjen je od 12 dijelova kratkih priloga različitih umjetnika. Film je snimljen sedamdesetih godina za vrijeme boravljenja Zorana Popovića u New Yorku te je napravljen u suradnji s njujorškom umjetničkom scenom, točnije, suradnici u stvaranju filma su bili Joseph Kosuth, Fulvio Salvadori, Anthony McCall, Raša Todosijević, Carolee Schneemann i Sarah Charlesworth.

_DSC3599 (1200x797)U filmu se, osim autora, pojavljuju i akteri međunarodne umjetničke scene- njujorški ogranak britanske konceptualističke umjetničke grupe Art & Language kojeg čine Mel Ramsden, Ian Burn, Michael Corris, Andrew Menard, Preston Heller, redateljica Kathryn Bigelow, njemačka umjetnica Katharina Sieverding te već spomenuti Anthony McCall i Joseph Kosuth. Ključna stvar je suradnja i ne suradnja plaćenog i neplaćenog rada jer upravo to predstavlja proizvod filma. Najbitnija tema cijelog filma je odnos između umjetnosti i društva. Sedamdesetih godina je postojala umjetnička revolucija za bolju umjetnost u New Yorku jer su umjetnici gubili svoju umjetničku slobodu radi kapitalizma. U Americi je vladao rasizam, seksizam, homofobnost, a i velika nezaposlenost. Žene su imale dvostruki problem – to što su žene i majke i to što su profesionalne umjetnice. Kada bi žene bile izjednačene s muškarcima, onda bi isti očekivali zahvalu radi prihvaćanja jednakosti.

Film dokumentira i ulični bojkot Whitney muzeja od strane umjetnika okupljenih oko „Susreta umjetnika za kulturnu promjenu“. Umjetnost je oduvijek bila krucijalno društveno oružje kao i instrument opresije. Umjetnici su uvijek trebali biti „class free“, a tada su počeli ovisiti o korporacijama. U filmu je prikazana metaforička scena gdje uprljanu ruku na kojoj piše kapitalizam ispire ispod slavine ruka na kojoj piše „umjetnost“ što znači „One hand washes the other“ ili „Ruka ruku mije“. Ugođaj u filmu dočarava jazz glazba koja je jedini autohtoni američki žanr.

Izložba će biti otvorena dok traje Pulski filmski festival te se može pogledati do 16. srpnja.

Tekst i fotografije Luana RACAN

Leave a Reply


2 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum