Crowdfunding4Culture

crow1Kulturni i kreativni sektori su bitan pokretač gospodarskog rasta i zaposlenosti, u EU čine 4,2% BDP-a i zapošljavaju sedam milijuna ljudi. Međutim, u novije su vrijeme pogođeni ozbiljnim rezovima financiranja i mnogi slobodnjaci i organizacije suočavaju se s velikim izazovima, posebno s obzirom na pristup financijskim sredstvima. Stoga se kulturni i kreativni sektori sve više okreću tzv. crowdfundingu, a početkom godine Europska komisija pokrenula je i dubinsko istraživanje o utjecaju crowdfundinga na kulturne i kreativne sektore u Europi – Crowdfunding4Culture, s ciljem identificiranja i analiziranja najboljih praksi na europskom crowdfunding tržištu u odnosu na kulturne organizacije i kreativne profesionalce.

crow2U Hrvatskoj je crowdfunding ili kolektivno, grupno financiranje još relativno nov pojam, a podrazumijeva uključivanje šire zajednice u (su)financiranje raznih projekata, zaobilazeći usput uobičajene i poznate, javne ili privatne kanale financiranja, često rezervirane za »insajdere«. Danas postoji više od 600 platformi koje djeluju u Europi, a prema nedavnom izvješću, tijekom 2014. godine je to alternativo tržište financiranja prihodovalo čak 2,957 milijuna eura.

Crowdfunding4Culture je inicijativa koju financira EU i koja će istražiti: kako grupno financiranje funkcionira za kulturne i kreativne sektore; vrste projekata za koje se može koristiti grupno financiranje; brojne platforme i kako odabrati onu pravu; što da, a što ne činiti prilikom postavljanja crowdfunding kampanje; te primjere kombiniranja crowdfundinga s javnim subvencijama ili privatnim sponzorstvima.

U tu svrhu, EU Komisija je pokrenula četiri on-line ankete kako bi se dobila dubinska saznanja o motivacijama i preprekama korištenju grupnog financiranje za kulturne i kreativne sektore u Europi, te kako bi se podupirače i stvaratelje politika potaklo da podrže crowdfunding u kulturnim i kreativnim organizacija diljem Europe.

crow3Ankete su podijeljene u četiri ciljane skupine:

kreativni profesionalci i kulturne organizacije,

 crowdfunding platforme,

 podupiratelji (investitori),

 te političari na različitim razinama upravljanja.

Kroz anketna pitanja istražit će se kako kulturne organizacije ili kreativni profesionalci gledaju na grupno financiranje, da li je ono koristan alat za prikupljanje sredstava, koja vrsta projekata ima najvišu stopu uspjeha, koje su najbolje platforme i modeli financiranja, koje su prednosti grupnog financiranja, kako i zašto motivirani pristaše, jesu li lokalne samouprave pokrenule inicijative za potporu financiranja kulture putem crowdfundinga i drugo. Ankete, dopunjene opsežnim istraživanjima, pomoći će podići znanje o grupnom financiranju za kulturne i kreativne sektore u Europi na višu razinu.

Inicijativa će se provoditi do rujna 2017. godine, rezultati će biti dostupni svima, a ankete su dostupne na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. Web stranica Crowdfunding4culture ima ambiciju postati europsko informacijsko središte za svakoga tko želi saznati više o grupnom financiranju, posebno u kulturnim i kreativnim sektorima, o različitim modelima i platformama, te lekcijama naučenim iz (ne) uspješnih projekata,  kao i dobiti korisne savjete i trikove oko pokretanja crowdfunding kampanja.

Priredila D. KNAPIĆ

Leave a Reply


3 + = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum