Hrvatski film – online!

Na inicijativu Nenada Puhovskog i Hrvatskog društva filmskih redatelja na čelu s Danilom Šerbedžijom, 11. je srpnja u sklopu 63. Pulskog filmskog festivala održan okrugli stol Na temu Hrvatski film – online!.

Okupljeni su sudionici, uz spomenute i Branka Mitić, tajnica HDFR-a, Diana Nenadić, predsjednica Hrvatskog filmskog saveza, Carmen Lhotka, načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva, Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Tajana Tomić, voditeljica Samostalne službe za autorsko pravo i zajedničke pravne poslove, Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Maja Vukić, predsjednica Društva hrvatskih filmskih djelatnika, raspravljali o potrebi i problematici postavljanja mrežne informativne arhive hrvatske kinematografije.

hr-film-online-1050x500

Potreba za ovakvom interaktivnom bazom s pohranjenom cijelom arhivom hrvatskog filma nije samo promocija hrvatskog filma izvan njegovih granica, već i unutar njega samoga. Puhovski ističe kako unatoč brojnim pokušajima takvih online baza kao što su baze Zagreb filma, Hrvatskog filmskoga saveza, Factuma, HAVC-a, Leksikona radija i televizije, ImdbPro-a i brojnih drugih, takve su baze najčešće vrlo površne, a podaci nepotpuni i nerijetko netočni. Upravo se zato naglašava važnost postojanja jedne ovakve baze sa sistematiziranim podacima dostupnima i na engleskom jeziku. Ona bila arhiva podataka o filmovima, no ona bi pohranjivala i sadržaje kao što su vijesti o hrvatskome filmu, video i glazbene inserte, fotografije, plakate te podatke o nagradama i festivalima. Temeljni problemi na koje se nailazi u postavljanju takve baze jesu kriteriji u selekciji filmova koji bi bili pohranjeni u bazi te nedostupnost brojnih podataka zasad dostupnih isključivo u tiskanim medijima. Puhovski postavlja pitanje: Što određuje što je hrvatski film? Redatelj? Producent? Financiranje?

Takva bi inicijativa zahtijevala suradnju Hrvatskog društva filmskih redatelja, Hrvatskoga filmskoga saveza, Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radio televizije te Ministarstva kulture i Europske Unije. Inicijalno bi je financiralo HDFR, a sustavno Ministarstvo, HAVC te Kreativna Europa u okviru potprograma Media.

Diana Nenadić je diskusiju usmjerila i o mogućnosti i potrebi i za mrežnom bazom hrvatskih filmova te o mogućnosti dostupnosti filmova na istoj interaktivnoj bazi, ideji s kojom se sudionici većinski nisu složili zbog nemogućnosti postavljanja svih filmova online te posljedično nejednakom pristupu prema svim umjetnicima pohranjenima na bazi.

Na okruglom je stolu bio upućen otvoreni poziv institucijama koje žele sudjelovati u inicijativi da krenu s konkretnim akcijama: odabirom radnog tijela te prijedlogom i odabirom kriterija za takvu bazu. Šerbedžija je najavio da će DHFR procjeniti budžet za takav pothvat te pokušati osigurati potporu Ministarstva kulture. Okrugli je stol završio vedrim tonom s postavljanjem optimističnog cilja povratka na 64. Pulski filmski festival s beta verzijom ove interaktivne baze.

Izvor

Leave a Reply


− 2 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum