Izložba ”Pozor…snima se u Istri” otvorena u Galeriji C8

Zadnja izložba u sklopu popratnog programa Pulskog filmskog festivala otvorena je u utorak 12. srpnja u Galeriji C8, izložbenom prostoru Arheološkog muzeja Istre. Darko Komšo, ravnatelj Muzeja, i Gordana Restović, ravnateljica Festivala, kratko su pozdravili prisutne. Ravnatelj je podsjetio kako je ovo druga godina suradnje s Festivalom i treće mjesto održavanja programa Festivala (nakon Arene i vanjskog prostora galerije Sveta srca), te da su ovogodišnja tema filmovi nacionalne i internacionalne kinematografije koji su od 1950. godine snimani na lokacijama u Istri, od antičke Arene do sjeverne Istre. U realizaciji programa sudjelovala je Istarska kulturna agencija, kustos je Daniel Rafaelić, a izloženi su filmski plakati, arhivske fotografije sa seta, foršpani i video materijali.

snima-se-1050x500

Aleksandra Vinkerlić, ravnateljica Istarske kulturne agencije u sklopu koje djeluje i Istarska filmska komisija koja je organizator izložbe, naglasila je potencijal Istre kao filmske lokacije, te izrazila želju svih prisutnih za razvijanjem regije u ovom smjeru. Napomenula je kako je, između ostalog, Komisija na usluzi filmašima i zadužena za administrativne procedure kao što je rješavanje lokacijskih dozvola i sve popratne dokumentacije. Također, navela je primjere lokaliteta u Istri koji su ”glumili” Provansu (Vižinada u „Zlatu za odvažne“ s Clintom Eastwoodom iz 1970.), norveški fjord (Limski kanal u „Dugim brodovima“ iz 1964.), ruski front (Savudrija u „Željeznom križu“ Sama Peckinpaha iz 1977.), Jeruzalem (TV serijal „Dig“ iz 2015.) ili Divlji zapad (Vela draga u trilogiji „Winnetou“ iz 2015.).

Kustos izložbe Daniel Rafaelić zahvalio se ravnateljici na odriješenim rukama pri koncepciji izložbe, te komentirao fascinantni arhivski materijal Festivala i Istru kao lokaciju na kojoj su se filmovi snimali od samih početaka jugoslavenske kinematografije. Osvrnuo se na postav, istaknuvši Peckinpahov „Željezni križ“ kao najznačajniji, zatim „Duge brodove“, film nesumnjive vrijednosti i sa sjajnim snimateljem Jackom Cardiffom koji je u doba izlaska neslavno propao u kinima Europe i SAD-a, kao i potencijal za kontroverzu koju i danas mogu izazvati Afrićev „Barba Žvane“ iz 1949. ili biografija Alide Valli. Zaključio je komentarom kako se očito nalazimo na području koje ”brekti poviješću” jer se gotovo svi spomenuti filmovi bave povijesnim razdobljima, te kako bi, s obzirom na to da postoje vodiči po antičkoj Puli, trebalo napisati i vodič kroz filmove snimane u Puli i Istri.

Od lepršavijih filmova posjetitelji mogu pogledati fotografije sa seta akcijskog filma Jackieja Chana snimanog u Motovunu i „Maršala“ Zrinka Ogreste iz Savičente, foto arhivu serija „Borgia“ (2014.) i „Crossing Lines“ (2015.), a čak je i Gillo Pontecorvo, redatelj slavne „Bitke za Alžir“, 1957. godine u Umagu i Vrsaru snimao „La grande strada azzura“. Izložba ostaje otvorena do 22. srpnja.

Izvor i Foto

Leave a Reply


6 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum