Natječaj za izradu autorske GIF animacije – Media Mediterranea 18

rok: 16.08.2016

U okviru ovogodišnjeg Media Mediterranea 18 festivala udruga Metamedij organizira natječaj „Prije/Poslije“ za izradu autorske GIF animacije. Od zainteresiranih se očekuju umjetnička djela koja kroz medij kratke internetske animacije tematiziraju aktualne promjene u društvu, umjetnosti, kulturi, čovječanstvu ili pak pojedincu. Na Internet stranici Prije/Poslije“ nalazi se detaljan raspis natječaja, domaći i inozemni primjeri za inspiraciju, te upute za izradu vlastitih umjetničkih gifova.  Odabrani radovi bit će izloženi na festivalu Media Mediterranea, u Titovom parku u Puli, 19. i 20. kolovoza 2016.

 gif natjecaj

Ovogodišnji Media Mediterranea festival tematizira mitsko doba „post-svega“ u kojem se trenutno nalazimo i snalazimo. No svako ‘poslije’ ima i svoje ‘prije’, svaka grana stvaralaštva, kulture i etike u konstantnoj je evoluciji, svaki je ‘post-’ tek nešto prema čemu se krećemo, nedostižno i promjenjivo (što je razvidno i u sve većoj popularizaciji prefiksa ‘trans-’ u akademskoj raspravi). To je kretanje tema ovogodišnjeg natječaja za prijavu autorskih radova. U najširem smislu: što je bilo prije, a što će biti poslije? Na osobnoj, mikrolokalnoj, lokalnoj, globalnoj ili pak potpuno apstraktnoj razini pokušajte kroz medij GIF animacije prikazati odnos nečeg prošlog i nečeg budućeg.

Osim što je svojom pokretnošću podatan za ilustraciju svakojakih promjena, GIF format oslanja se i na drugi ‘post’ kojim se ovogodišnji festival bavi: internetski post. Masivnom popularizacijom društvenih mreža postovi su postali de facto građevna jedinica novog Interneta. Prema Richardu Dawkinsu, svaka ideja (pa tako i svaki internetski post) ima sebičnu želju da se na najbrži mogući način proširi na najveći mogući broj ljudi. To obilježje ideje — memetičnost — značajno će izmijeniti način na koji promatramo umjetnički proizvod u digitalnoj eri: ako i smiješak Mona Lise i selfie Kim Kardashian promatramo kao memove (što oboje jesu), ovo potonje je lakše promatrati i kao umjetničko djelo, neovisno o tome je li djelo ‘dobre’ ili ‘visoke’ umjetnosti. Time se opseg pojma umjetnost redefinira, te zahvaća sve ‘niže’, masovnije grane, poput GIF animacija.

Na natječaj su dobrodošli gifovi svih vrsta: od stop-motion animacije, preko isječaka ekstrahiranih iz video snimaka, fotografskih kolaža, ručne animacije, pa do animiranog teksta ili pak radova izrađenih uspomoć internetskih servisa. Trajanje i dimenzije animacije u potpunosti su slobodni, a jedina su tehnička ograničenja .GIF format i beskonačni loop. Žiri (Dario Dević, Anselmo Tumpić i Marko Kalčić) će cijeniti kvalitetnu tehničku izvedbu, no ključni je kriterij uspješnost u izazivanju emocije ili nadahnuća kroz medij koji se inače često smatra prizemnim i djetinjim.

Zainteresirani mogu prijaviti svoje radove putem on-line obrasca ili mailom na adresu mm18festival@gmail.com do 16. kolovoza 2016.

Leave a Reply


9 + = 17

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum