Na 5. Dimensions festival stižu i brojni kvalitetni domaći glazbenici

Nešto više od dva tjedna dijeli nas od početka Dimensionsa, festivala koji će u štinjansku tvrđavu Punta Christo i ove godine dovesti najbolje od svjetske elektroničke glazbe. U samo pet godina postojanja festival je izrastao u ultimativni cilj glazbenih sladokusaca širom svijeta, a uz odličan glazbeni program aduti festivala su i prekrasna lokacija te intimna i prijateljska atmosfera. Od 25. do 28. kolovoza na 5. izdanju Dimensions festivala nastupit će najveća imena, ali i mladi talenti međunarodne techno, house, disco, bass, jazz, funk i soul glazbene scene. Ove godine festival otvara legendarni Massive Attack s gostima, 24. kolovoza u pulskoj Areni.

dimTijekom godine organizatori Dimensions festivala osluškivali su glazbena kretanja u Hrvatskoj i regiji te su pored svjetskih imena na festival pozvali i niz odličnih domaćih i regionalnih bendova, producenata i DJ-a. Na vrhu ove duge liste s pravom je hrvatski pionir techna Petar Dundov, jedan o najuspješnijih i najplodonosnijih hrvatskih autora elektroničke glazbe, čija bogata karijera traje već 20 godina. Nedavno je objavio svoj 5. studijski album, “At The Turn of Equilibrium”, a nastupit će u nedjelju 28. kolovoza na Moatu, mnogima najdražoj pozornici festivala.

Također u nedjelju, ali na intimnijoj i šumom okruženoj Garden pozornici, nastupit će hrvatski producent i DJ Ilija Rudman, vodeća ličnost svjetske underground disco scene zadnjih 15 godina. Novost festivala je i povratak svirke uživo na samu tvrđavu, i to na Arija pozornicu na kojoj će se u nedjelju, 28. kolovoza, predstaviti dva hrvatska benda: ABOP i Chui. ABOP je bend sastavljen od prekaljenih glazbenika iz više poznatih zagrebačkih bandova, a odlikuje se originalnim audio-vizualnim izričajem, kao i izazovnim živim nastupima. Na proljeće su izdali svoj prvi službeni uradak u EP formi preko PDV etikete u vinilnom obliku, a nedavno su Puležane i goste oduševili i nastupom na netom okončanom 14.Seasplash festivalu. Na Dimensions stiže – od publike i kritike podjednako hvaljeni – band Chui, okrunjen titulom za najbolji hrvatski album 2015. Riječ je o mladom triju koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu, kroz spoj suvremene klupske plesne glazbe s jazzom, elektronikom i rock’n’rollom.

Uz jaka imena poput Dele Sosimija i Antala u nedjelju, 27. kolovoza na pozornici na plaži nastupa mladi domaći talent Ante Matas iz Splita, umjetničkog imena Cuisine Dub. Kao i programatore Dimensions festivala, njegov specifični spiritualni jazz oduševio je i ugledni časopis Stamp The Wax, koji ga je uvrstio na listu nadolazećih talenata 2016. godine.

Jedina dama na listi izvođača i ove je godine techno DJ Sunčica Barišić aka Miss Sunshine. DJ karijeru započela je radijskom emisijom prije 19 godina, a danas broji niz klupskih i festivalskih nastupa te brojna izdanja diljem svijeta. Pod svojim novim aliasom Insolate pokrenula je i vlastitu izdavačku kuću – “Out of Place”.

Domaću scenu elektroničke glazbe, koja zadnjih godina doživljava uzlet, predstavit će zagrebački kolektiv ekstrakt, zatim cfsn DJs, Mislav i Pytzek kao predstavnici domaćih etiketa svjetske reputacije “Burek i Barba”, Borut Cvajner iz Pule koji će predstaviti “Vakum Records”, još jedan pulski predstavnik – Bebetto, te Arsen Pavešić kao predstavnik kluba “Sirup”.

Od gostiju iz susjednih, ex Yu zemalja, iz Srbije stižu mračni techno duo Ontal, te beogradski kolektiv Beyond House, slovensku scenu predstavit će Marta i Roli, a iz Bosne i Hercegovine stižu Amar Kay i IOSH.

Ulaznice za festival i koncert otvorenja po nižoj cijeni rasprodane su, ali još je dostupan kontingent po cijeni od 850 kuna, kao i ulaznice za koncert otvorenja po cijeni od 350 kuna. Mogu se nabaviti u Entrio sistemu te na pretprodajnim mjestima širom zemlje.

Priredila D. K.

Leave a Reply


+ 1 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum