OPERACIJA PARK: POČEO 18. MEDIA MEDITERRANEA FESTIVAL

Bogatim i višeslojnim programom koji je u potpunosti okupirao pulski Titov park započeo je ovogodišnji 18. Media Mediterranea festival u organizaciji udruge Metamedij. Punoljetni festival svojim je benignim prisvajanjem jednog od centralnih pulskih parkova Puljanima i njihovim gostima svih generacija ponudio pregršt novomedijskih interaktivnih instalacija i igara, zabavnih i edukativnih radionica za djecu i glazbenih performansa – u okviru centralne teme festivala: „Post–it!“

_DSC6499(1) (1200x801)Želja umjetničkih direktora ovog izdanja: Silvije Guerra i Anselma Tumpića bila je stvoriti susretište suvremene umjetnosti i spekulativne dizajnerske prakse.

Kao što kaže Tumpić: „Tematski okvir festivala oslanja se na značenje riječi post-it – komadiće papira na koji stane tek nekoliko riječi ili ideja. Riječ upućuje i na popularne kratke objave u različitim digitalnim medijima i društvenim mrežama. Tema omogućuje i istraživanje scenarija bliske budućnosti koji dolaze nakon informacijskih tehnologija te njihov utjecaj na ljude i prostor. Zato smo u naš festival htjeli uključiti i djecu koja su doslovno naša budućnost.“

Upravo su djeca najviše „profitirala“ tijekom prve večeri festivala i to u igraonicama i radionicama Ekomuzeja Batana s projektom „Contrada – mjesto sjećanja na djetinjstvo“, Zvonimira Lapova-Padovana s LEGO® Technic i Mindstorms EV3 robotima, Nenada Sinkauza s „Tvornicom zvuka“ i sekcije Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre s programom „pArkadija“.

_DSC6585 (1200x801)Radionice i igraonice bila su stoga najbučnija i najaktivnija mjesta u parku, a stariji su mir i opuštanje mogli pronaći u piknik zoni, kušati hranu Solidarne ekološke kuhinje Tee Janko Bevandić i Andreje Buić i poslušati jučerašnje glazbene izvođače: Ansamble da camera (Branko i Anamarija Škara), Brian Aira (Marino Jurcan), DJ Palmira (Emil Jurcan) i Rinome (Marino Morosin).

Ostatak parka zauzele su novomedijske, dizajnerske , interaktivne i umjetničke instalacije međunarodnih i domaćih autora. Umjetnička direktorica Silvia Guerra napominje da je pri odabiru autora i djela za festival tražila one koji imaju poveznicu s prošlošću, ali su usmjereni prema budućnosti. Međunarodni i domaći autori festivala su: Francisco Queirós, Gereon Krebber, Ceal Floyer i Ignacio Uriarte, Anselmo Tumpić, Dragana Sapanjoš i udruga Mokar prst, zatim Vedran Gligo, Ana Jurčić, Dina Karadžić, Josipa Komljenović, Karlo Marković, Sara Salamon i Betty Stojnić u sklopu projekta Glitch [expo], Oleg Morović i Visiualia group, a predstavljeni su i pobjednici natječaja za autorske GIF animacije „PRIJE/POSLIJE“

_DSC6709(1) (1200x801)Prva festivalska večer bila je izvrsna prilika da se šira publika, kako namjernika tako i slučajnih prolaznika, pobliže upozna s novim umjetničkim i dizajnerskim praksama, a najmlađima da na zabavan način ostvare svoj prvi kontakt s njima i to putem zabavnih i edukativnih programa osmišljenih posebno za njih. Festival Media Mediterranea jedan je od krunskih programa udruge Metamedij koja je s ovim punoljetnim izdanjem ujedno i poradila na promociji, promišljanju i produkciji novomedijskih kultura što su i osnovni ciljevi mp3 platforme.

Media Mediterranea 18 održava se još večeras, a detaljan program festivala možete pronaći na ovoj poveznici.

Tekst Boris VINCEK
Fotografije Roberta  PALJAR i B. VINCEK

Leave a Reply


7 + 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum