Predstavljen festival MEDIA MEDITERRANEA 18: POST-IT!

Festival Media Mediterranea 18 u organizaciji udruge Metamedij bit će održan 19. i 20. kolovoza, od 18 do 1 sat, u Titovom parku u Puli. Tema festivala je „Post-it“, a program uključuje: novomedijske interaktivne instalacije i igre, multimedijalni kutak za djecu, radionice za djecu, post-elektronske glazbene performanse i piknik soundtrack, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj danas, 12. kolovoza u Titovom parku.

Umjetnički direktori ovog izdanja su Silvia Guerra i Anselmo Tumpić koji je zahvalio udruzi Metamedij na pruženoj prilici te napomenuo da će ovogodišnje festivalsko izdanje biti susretište suvremene umjetnosti i spekulativne dizajnerske prakse.

IMG_0515 (1200x900)– Ove dvije discipline slične su po kritičkom pogledu na stvarnost, a jedan od ciljeva festivala je razmjena mišljenja i stavova umjetnika kroz korištenje više medija. Tematski okvir festivala oslanja se na značenje riječi post-it – komadiće papira na koji stane tek nekoliko riječi ili ideja. Riječ upućuje i na popularne kratke objave u različitim digitalnim medijima i društvenim mrežama. Tema omogućuje i istraživanje scenarija bliske budućnosti koji dolaze nakon informacijskih tehnologija te njihov utjecaj na ljude i prostor. Zato smo u naš festival htjeli uključiti i djecu koja su doslovno naša budućnost, kazao je Tumpić koji je potom nabrojao međunarodne izvođače koji će se sa svojim radovima predstaviti na festivalu a to su Francisco Queirós, Gereon Krebber, Ceal Floyer i Ignacio Uriarte.

Maja Iskra iz udruge Metamedijs nabrojala je domaće autore koji će svoje radove predstaviti na festivalu, a to su Anselmo Tumpić, Dragana Sapanjoš i udruga Mokar prst, zatim Vedran Gligo, Ana Jurčić, Dina Karadžić, Josipa Komljenović, Karlo Marković, Sara Salamon i Betty Stojnić u sklopu projekta Glitch [expo], Oleg Morović i Visiualia group. Iskra je govorila i o natječaju za autorske GIF animacije „PRIJE/POSLIJE“ čiji će pobjednici biti predstavljeni putem video instalacije.

cover-new-new-640x360Marko Kalčić iz udruge Metamedij je govorio o glazbenom programu te o radionicama koje će biti održane tijekom festivala. Što se tiče glazbe radi se o postmodernističkom konceptu glazbeno gastronomskog programa koji će uz zvukove “moderne klasike” dueta Ansamble da camera i DJ programa koji kombinira ambijentalnu i lounge elektronsku glazbu te organsku hranu Solidarne ekološke kuhinje učiniti boravak u parku nesvakidašnjim iskustvom. U sklopu glazbenog programa nastupat će još i Surka Beatbox (Ante Prgin), DJ Palmiro (solo projekt Emila Jurcana) i Rinoma (Marino Morosin). Radionice su namijenjene djeci pa će Ekomuzej Batana ponoviti svoj interaktivni projekt „Contrada – mjesto sjećanja na djetinjstvo“, Zvonimir Lapov-Padovan održat će igraonicu LEGO® Technic i Mindstorms EV3 robotike, a Nenad Sinkauz vodit će radionicu „Tvornica zvuka“. Danijela Škandul i Katja Regvat iz Društva arhitekata Istre govorile su o radionici „Djeca i arhitektura: pArkadija“ koja će biti fokusirana na prostorne vježbe s djecom u Titovom parku.

Detaljni program festivala Media Mediterranea 18 možete pronaći na poveznici festivala.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


8 + = 17

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum