Radionice za djecu u sklopu Media Mediterranea 18 festivala

Media Mediterranea 18 festival održat će se 19. i 20. kolovoza, od 18:00 do 01:00 sati, u Titovom parku u Puli. Tema festivala je „Post-it“, a program uključuje: novomedijske interaktivne instalacije i igre, multimedijalni kutak za djecu, radionice za djecu (Djeca i arhitektura; pArkadija, Tvornica zvuka), post-elektronske glazbene performanse, piknik soundtrack.

Cilj ovogodišnjeg Media Mediterranea festivala je promovirati transdisciplinarnu razmjenu između umjetnosti, javnosti, glazbe i participacije djece. Namjera je spekulirati o budućnosti, nadovezujući se na latinsku riječ speculare koja znači zrcaliti. Tematski okvir festivala oslanja se na značenje riječi post-it – komadić papira na koji stane tek nekoliko riječi ili ideja. Riječ upućuje i na popularne kratke objave u različitim digitalnim medijima i društvenim mrežama, a samim time što je zapisana obliku imperativa (objavi to!) poziva na participaciju građana u stvaranju festivala. Tema omogućuje i istraživanje scenarija bliske budućnosti koji dolaze nakon informacijskih tehnologija te njihov utjecaj na ljude i prostor.

U okviru ovogodišnjeg festivala održat će se i dvije  radionice za djecu. Radionice su besplatne i nije potrebno predznanje. U organizaciji radionica sudjeluju: DiA DAI SAI, Nenad Sinkauz, Porta Vitae – škola za strane jezike, Piccoli Terremoti.

cover MM18

DJECA I ARHITEKTURA: PARKADIJA

DiA DAI SAI je kolektiv arhitekata koji izvodi prostorne vježbe s djecom. Punim imenom Sekcija Djeca i Arhitektura, pod okriljem Društva arhitekata Istre – kolektiv djeluje od 2010., nastao sa željom da doprinese osnovnom likovnom obrazovanju u zakinutom školskom kurikulumu, optimalnoga opterećenja od cijelih 1 sat tjedno. Kako bi to ostvarili, DiA DAI SAI prostor objašnjavaju kroz igru, gestu, događaj; i pri tom namjeravaju osnažiti senzibilitet za 3D granice koje na mnogostruke načine definiraju našu stvarnost.

Ovom prilikom, u suradnji s udrugom Metamedij, a nadahnuti temom novih slojeva i zaborava, DiA će dekonstruirati vezu između Radauševe Pobune u Villefrancheu, ustanka naroda Istre, spomenika palim borcima NOVJ – žrtvama fašizma, univerzalnih simbola predstavljanja stradanja/otpora i načina reprezentacije bunkerirane memorijalne plastike… i pitat će: tko je tko? – ne bi li protagonisti sami objasnili kako i zašto (ovdje) stvari stoje.

Osim toga, djeca će na uvećanoj mapi Titovog parka slagati pArkadiju – vječno sada, u kojemu post-čitanja ne iskrivljavaju ni doživljaj, ni namjeru, ni koincidencije. Radionica uključuje osmišljavanje (novog) izgleda parka prema vizijama djece koja će kroz igru na velikom tlocrtu slagati sličice i modele.

Vrijeme održavanja radionice: petak, 19.08. 2016., od 18:00 do 20:00 sati, Titov park

Dob sudionika: od 9 do 12 godina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 TVORNICA ZVUKA

Tvornica zvuka je radionica elektroničke i improvizirane glazbe za djecu pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza. U ovom su se edukativnom projektu mali glazbenici budućnosti  imaju mogućnost upoznati s mikrofonima, efektima, sintetizatorima… a kroz upotrebu vlastitog glasa (i tijela) i audio opreme Sinkauz ih  usmjerava i uči osnovama improvizacije. U Tvornici zvuka glazba se proizvodi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom, moduliranjem glasa, ali prije svega igrom, kroz koju polaznici dolaze do svojevrsne instant kompozicije na nivou prilagođenom upravo njihovom uzrastu, percepciji i spoznaji o glazbenoj umjetnosti.

“Pokušavam djeci objasniti da muzika nije samo ono što se čuje na televiziji, strofa i refren, da to nisu samo pop pjesmice niti samo klasična glazba. Veliki fokus stavljam na slušanje. Zapravo ih pokušavam učiti da slušaju jedan drugoga i to što rade. I pokušavam ih učiti svirati raznim predmetima, vrećicama za smeće, stiroporima, i tako dalje, i onda zajedno moduliramo te zvukove kroz efekte.” – Nenad Sinkauz

Nenad Sinkauz (1980.) je magistrirao etnomuzikologiju u Padovi. Po zanimanju je skladatelj i izvođač u glazbenim, plesnim, kazališnim i multimedijskim projektima. 2002. godine osniva sastav East Rodeo u sklopu kojega surađuje s nizom međunarodnih jazz i rock glazbenika, spajajući avant-rock, živu elektroniku, noise, eksperimentalnu i improviziranu glazbu. Sinkauz je autor i izvođač u hvaljenom audovizualnom projektu … day of the year koji kroz improvizaciju i live sampling istražuje odnose zvuka i videa.

Vrijeme održavanja radionica: petak i subota, 19. i 20.08. 2016., od 20:00 do 21:30 sati, Titov park

Dob sudionika: od 6 do 14 godina (2 grupe)

foto-damir z--iz--ic--

PRIJAVE

Za sudjelovanje na jednoj ili obje radionice  potrebno je najaviti se putem e-maila mm18festival@gmail.com ili na 099 878 9284.

Rok za prijavu je 16. kolovoza 2016. Mjesta su ograničena. 

Leave a Reply


+ 8 = 17

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum