SOFIJASILVIA – OTVORENJE IZLOŽBE „RESONANCE“ U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI ISTRE

Otvorenje samostalne izložbe umjetnice SofijaSilvije naziva „Resonance“ bit će održano u petak, 26. kolovoza u 20.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Izložba sažima autoričine radove nastale posljednjih osam godina – od 2009. do danas.

sofia„Od zastupljenih analognih ručnih printeva velikih formata do forme virtualne projicirane slike, umjetnica u prezentacijskom smislu ovom izložbom nadilazi prvobitnu dvodimenzionalnost samog fotografskog medija i unutar postojećih koordinata muzejskog prostora odlazi dalje, stvarajući nove mikro ambijente okupljene u zajedničku cjelinu. Prikazi javnih i privatnih ili pak (široj javnosti) skrivenih pa i (danas) nepostojećih  interijera  i njihovih sadržaja, dovest će u vezu Brijune, Pulu, Pariz… «Titove vile» i Prirodoslovni muzej u Strasbourgu, parižanku Dune i puljanku Miu… potvrđujući nekoliko značajnih konstanti u umjetničinom radu; jednako se bave prostorom, nasljeđem, slojevima vremena, tragovima prošlosti, memorijom, ali kako i sama umjetnica ističe, i ljudskom biološkom potrebom za oblikovanjem/bilježenjem teritorija i posjedovanjem predmeta. Upravo je ta umjetničina zaokupljenost spomenutom tematikom potakla medijski/prezentacijski iskorak ka formi instalacija čiju okosnicu predstavlja novouspostavljen dijalog između ciljano odabranih uporabnih predmeta iz prošlih vremena i  pojedinačnih fotografija / fotografskih serija pridonoseći autentičnosti i tihoj nenametljivoj vibrantnosti kojom odiše muzejski prostor“, navodi se u pozivu na izložbu koja ostaje otvorena do 2. listopada.

SofijaSilvia rođena je u Puli 1979. Diplomirala je umjetničku fotografiju pri FAMU, Akademiji izvedbenih umjetnosti, školi za film i televiziju 2002. u Pragu. Magistrirala je likovne umjetnosti 2007. na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Izlagala je međunarodno u galeriji Camera Austria u Kunsthausu, Grazu; u Sloveniji u fotogaleriji APT pri Hiži fotografije, Modernoj galeriji i Mestnoj galeriji u Ljubljani; sudjelovala na međunarodnoj skupnoj izložbi Tražeći mjesto za zaborav u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu; u galeriji Hilger Brot Kunsthalle u Beču. Njeni su radovi objavljeni međunarodno u austrijskom časopisu Camera Austria International, češkim Blok i Fotograf, slovenskim Fotografija i Emzin, srpskom Nova Misao i u hrvatskim Kontura, Čovjek i prostor i Oris, te u knjizi Sandre Križić Roban Na drugi pogled, pozicije suvremene hrvatske fotografije (2010). 2011. snimljena su dva dokumentarna filma o umjetničinom radu u produkciji HRT-a, SofijaSilvia – Fotografija u Hrvatskoj, 15’ i Sofijin svijet – skica za portret, 28’.

Uz umjetnički rad bavi se priređivanjem međunarodnih izložbi i simpozija u Hrvatskoj. 2010. priredila je međunarodnu skupnu izložbu i simpozij Unutar otoka u Nacionalnom parku Brijuni, a 2011. izlagala u Muzeju za modernu i suvremenu umjetnost u Rijeci na izložbi Chrystel Lebas i SofijaSilvia: Razgovori o prirodi, čija je kustosica bila uvažena povjesničarka i teoretičarka iz Velike Britanije Liz Wells. Prilikom izložbe bio je organiziran i simpozij. Galeriju SINGULAR (Pula) vodi u suradnji s multimedijalnim umjetnikom Ilijom ILIA Smiljanićem. Galerija ima međunarodni program, koncept galerije je ‘jedan umjetnik – jedan rad’, a okosnica galerije je približavanje suvremene umjetnosti široj publici. Publika izložbe promatra s ulice, kroz veliki prozor galerije. Uz međunarodni izložbeni program, galerija organizira i program umjetnika u gostima, te razne edukativne programe za studente u suradnji s raznim institucijama i organizacijama (HDLU Istre, MMC LUKA, ULUPUH, Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu).

Izvor

Leave a Reply


8 − 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum