Bijele večeri – „Orlando“ Virginije Woolf i Sally Potter

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice nastavljaju s programom ovoga četvrtka, 13. listopada, u 20 sati, a na programu će biti ekranizacija romana „Orlando“ Virginije Woolf (1928.) u režiji Sally Potter iz 1992. godine.

orlandoPriča romana „Orlando“ počinje u elizabetinsko doba i opisuje prvu veliku ljubav mladog plemića Orlanda da bi završila početkom XX. stoljeća opisujući život lady Orlando. Knjiga je posvećena Viti Sackville-West, aristokratskoj spisateljici i pjesnikinji čija je biografija poslužila Virginiji Woolf kao izvor za mnoge detalje upotrijebljene u romanu, a prvenstveno kao inspiracija i odgovor na pitanje postoji li treći spol u kojem su muževnost i ženstvenost spojene u nedjeljivo jedno.

„Orlando“ je najpopularniji i najčitaniji (a ujedno i najmanje eksperimentalan) roman Virginije Woolf koja je ovom knjigom odala počast svojoj dugogodišnjoj ljubavnici i prijateljici Viti Sackville-West. Njen sin, Nigel Nicolson je napisao da je „utjecaj Vite na Virginiju u potpunosti sadržan u Orlandu, najdužem i najšarmantnijem ljubavnom pismu u književnosti, u kojem ona istražuje Vitu, uvlači ju u stoljetne spletke, prebacuje iz jednog spola u drugi, igra se s njom, oblači u krzna, čipke i smaragde, zadirkuje i koketira s njom te ju obavija velom tajne.“

billy-zane-and-tilda-swinton-in-orlando-1992Britanska adaptacija u režiji Sally Potter datira iz 1992. godine, a posebno ju se hvali zbog dočaravanja lokacija pisanog djela koje su vizualnu izuzetno snažne. U ovoj fantastičnoj biografskoj drami s Tildom Swinton, Billyem Zaneom i Quentinom Crispom u glavnim ulogama pratimo priču mladog plemića Orlanda kojemu u kasnom 16. stoljeću kraljica Elizabeta I. naredi da ostane zauvijek mlad. To mu omogućuje dugu i duboku filozofsku potragu za ljubavlju, poezijom, mjestom u društvu i smislom života, ali ne samo s točke gledišta muškarca već i žene u koju se prirodno preobražava u 18. stoljeću.

„Moja zadaća u adaptaciji knjige Virginije Woolf bila je pronaći način na koji ostati vjerna duhu knjige i autoričinih namjera, ali istovremeno biti i nemilosrdna i promijeniti one dijelove knjige koji nisu filmični. Najneposrednije promjene su strukturne. Priča je pojednostavljena, a svi oni događaji koji nisu značajni za Orlandovu priču su izbačeni. Orlandove riječi i pogledi u kameru su istovremeno ekvivalent autoričinog obraćanja čitateljima te pokušaj prevađanja njene duhovitosti u filmski humor“, kazala je svojevremeno redateljica Potter.

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum