Like a Rolling Stone – Nobel za književnost Bobu Dylanu

Ovogodišnja Nobelova nagrada Švedske Akademije za književnost mnoge je iznenadila –  nije pripala nekom slavnom književniku već je dodijeljena jednoj od rijetkih još uvijek živućih legendi rocka – pjesniku i kantautoru Bob Dylanu. Objavila je to novinarima jučer, 13. listopada, stalna tajnica Akademije Sara Danius, uz obrazloženje da je Dylan “stvorio novu poetsku izražajnost u okviru velike američke poetske tradicije”.

dylan1Rođen 1941. kao Robert Allen Zimmerman u gradiću Duluthu u američkoj državi Minnesoti , Bob Dylan je svoju glazbenu karijeru započeo 1959. godine, svirajući u lokalnim kafićima, a popularnost je počeo graditi već nakon prvog objavljenog albuma 1962. godine. Njegova apokaliptična poezija prebire po slikama i oblicima bluesa, Biblije, beatnika, simbolista, William Blakea, T. S. Eliota, od srednjovjekovnih francuskih i engleskih putujućih pjevača sve do Woodyja Guthriea, njegove prve muze. Njegov pripovjedački glas mijenja se sa svakim novim uratkom u kojima već više od pola stoljeća utjelovljuje razne američke likove – folk trubadura, rock and roll foliranta, ozbiljnog country pjevača, evangelista, umornog bluesmana, zanesenog jazz pjevača… “Ne postoji sustavan način analiziranja tekstova Dylanovih pjesama ili poezije”, piše Julia Callaway na svom blogu, “On se rasprostire kroz više od pedeset godina povijesnih konteksta i glazbenih stilova. No, možda je jedna od najzanimljivijih Dylanovih strana to kako on koristi jezik i kako njegovi tekstovi projiciraju određene identitete, uključujući one folk i protestnog pjevača.“

Pored novčane nagrade i diplome, Dylanu će biti uručena i tradicionalna medalja na kojoj su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes ( “oni koji svojim vještinama čine život na zemlji boljim”). Bit će mu to lijepa nadopuna impresivnoj zbirci nagrada među kojima se nalaze i predsjednička Medalja slobode. Zlatni globus, Oscar i brojni Grammyji.

Reakcije na vijest o Dylanovom Nobelu vrlo su podijeljene –fanovi ne uspijevaju zatomiti oduševljenje i zatrpavaju Internet svojim čestitkama i komentarima. S druge strane mnogi, posebice iz struke književnih kritičara, njegovim su izborom ostali zatečeni, ako ne i uvrijeđeni.  Dok neki pišu kako je ova nagrada priznanje cijeloj tradiciji koju Bob Dylan predstavlja, pa je tako djelomično retroaktivno i nagrada za Roberta Johnsona i Hanka Williamsa, Smokey Robinsona, Beatlese… kao znak da se američka pop glazba počinje shvaćati kao ozbiljna umjetnost, drugi odgovaraju kako je ona već priznata kao bilo koji drugi oblik umjetnosti, ali da to nije književnost. Npr. pod naslovom“Svijet koji Dylanu daje Nobelovu nagradu je svijet koji nominira Trumpa za predsjednika“ u svojoj kolumni za The Telegraph Tim Stanley je, ne osporavajući Dylanove zasluge u području pop kulture, uz ostalo napisao: „Zašto ne? Ako se Henry Kissingeru može dodijeliti Nobelova nagrada za mir, zašto se književna nagrada ne bi dodijelila čovjeku koji se ne bavi književnošću? … Ovo je Nobelova nagrada za književnost, a ne „Švedska ima talent“… Gdje će to završiti, ne znam. Možda će 2025. nagradu dobiti Donald Trump za svoje pjesničke tweetove?“

dylan2Pripremajući obrazloženje Sara Danius je očito znala da ono može izazvati brojna osporavanja, pa je Dylanov književne uspjehe dodatno ovako obrazložila: „Ako pogledate daleko unatrag,  otkrit ćete Homera i Sappho, a oni su napisali pjesničke tekstove koje se trebalo  slušati, trebali su biti izvođeni. Ali mi danas još uvijek čitamo Homera i Sappho. Isto je i s Dylanom – on se može i treba čitati.”

Jenifer Benka, izvršna direktorica Akademije američkih pjesnika, izjavila je: “Nobelova nagradu za književnost dodijeljena Dylanu priznaje važnost književnosti usmene predaje i potvrđuje da literatura i poezija u kulturama postoje na više načina.”

Reakciju samog Dylana na nagradu nismo našli ni na njegovoj službenoj stranici, niti smo je uspjeli izguglati. Umjesto toga, pronašli smo informaciju da je 12. listopada internetom proširena vijest kako je slavni glazbenik preminuo, ali i demantije koji je osporavaju kao lažnu. Istovremeno, nagađa se da li je točna vijest da se zaručio, a i da priprema novi album za početak 2017. Svakako, bio je vijest dana. How does it feel, Bob?

Rolling Stone- 10 najvećih Dylanovih pjesama

Prvi intervju za Rolling stone

Priredila Daniela KNAPIĆ

Leave a Reply


− 2 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum