Objavljeni rezultati ankete o civilnom društvu u EU i pokrenut CIVICUS Monitor

Svjetski savez za građansku participaciju CIVICUS pokrenuo je 24. listopada svoju novu generaciju alata za istraživanje – CIVICUS Monitor. Dizajniran kao reakcija na nedostatak pouzdanih informacija o građanskom prostoru na globalnoj razini, alat je namjerno uzak i usmjeren na redovitu procjenu tri osnovna elementa koji pružaju potrebni prostor za razvoj civilnog društva: slobodu udruživanja, slobodu mirnog okupljanja i slobodu izražavanja. Alat koristi višestruke tokove podataka na karti, te prati i analizira trendove građanskih prostora diljem svijeta. Osim što omogućava međunarodne usporedbe, ovaj alat može i triangulirati više različitih izvora podataka o građanskom prostoru, dok istovremeno prioritet daje glasovima lokalnih skupina i akterima civilnog društva. Štoviše, alat bilježi trendove građanskih prostora u stvarnom vremenu, jer pruža neprekidne nadopune koje su što je više moguće blizu stvarnom vremenu, kako bi mogao prenijeti točnu sliku o dinamičkim promjenjivim uvjetima na terenu. Zajedno s 20 drugih regionalnih mreža, za ažuriranje stanja u zemljama zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija) i Turske odgovorna je mreža BCSDN – Balkan civil society developement network.

civicus3Nedavno je objavljeno i istraživanje o organizacijama civilnog društva u EU koje je početkom 2016. godine obavio CIVICUS u suradnji sa CSE – Civil Society Europe (organizacija koja okuplja 28 europskih mreža nevladinih organizacija). Ono je potvrdilo da je i u EU prisutan trend smanjivanja građanskog prostora. U istraživanju je sudjelovalo oko 300 različitih udruga i nevladinih organizacija koje djeluju u različitim područjima kao što su ljudska prava, razne diskriminacije, kultura, socijalna politika, zdravstvo, obrazovanje, okoliš, razvojne suradnje, ravnopravnost spolova i sport.

Cilj istraživanja bio je procijeniti percepciju i povjerenje građana prema civilnom društvu u ključnim građanskim prostorima slobode – slobodi okupljanja, udruživanja i izražavanja; kao i stavove o ključnim izazovima i širim političkim trendovima.

civicus2“Iako smatram da je to manji problem za Europu, u usporedbi s većinom drugih dijelova svijeta, dokazi pokazuju da operativni konteksti za civilno društvo postaju sve veći izazov i u zemljama članicama EU”, kazao je Jean-Marc Roirant, voditelj CSEa.

58,7% ispitanika smatra da postoji tendencija pogoršanja uvjeta za civilno društvo, unatoč postojećim djelotvornim pravnim okvirima za građanske slobode u zemljama EU. Posebno za 52% ispitanika u istočnoj Europi, u njihovim su zemljama uvjeti za civilno društvo oskudni.

Glavna područja interesa su smanjenje financijske potpore, povećana uvjetovanost financiranja koja ograničava aktivnosti zagovaranja, nedostatak učinkovitih i odgovarajućih mehanizama konzultacija te porast mjera i propisa u području sigurnosti i nadzora koji imaju vrlo negativan učinak na građanski prostor.

U pogledu političkog okruženja, 84% ispitanika vidi porast nacionalizma i diskriminacije imigranata i etničkih manjina u Europi, a više od 63% vjeruje da novija politička zbivanja povećavaju polarizaciju između dijelova društva. Na posljetku, za 73,6% ispitanika podrške vlada u promicanju civilnog društva, ljudskih prava i demokratskih vrijednosti nisu dovoljne i više od dvije trećine ispitanika želi u EU učiniti više kako bi zajamčili sigurnost građanskom prostoru u svojoj zemlji.

Ovi rezultati svakodnevno će se dopunjavati dnevno ažuriranim podacima o građanskom prostoru u zemljama EU koje prikuplja CIVICUS Monitor.

civicus4

Više:

Rezultati ankete o civilnom društvu u EU

Sažetak ključnih otkrića o civilnom društvu u EU

Priredila D. KNAPIĆ

Leave a Reply


8 − 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum