Predavanje „Art and text“ Marka Vojnića u Dnevnom boravku Rojca

Predavanje „Art and text“ Marka Vojnića u sklopu novog ciklusa “Think again” bit će održano u četvrtak 6. listopada u 19 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

art-and-text-1200x699Dnevni boravak Rojca započinje s ciklusom predavanja o suvremenoj umjetničkoj praksi pod nazivom “Think again”. Autor i predavač Marko Vojnić kroz ciklus predstavit će razumijevanje suvremene umjetnosti. Pokušat će odgovoriti na učestala i nikada u potpunosti razriješena pitanja: Što je suvremena umjetnost? Što je autorstvo umjetničkog djela? Koja je uloga umjetnosti u društvenom sustavu? U kakvom su odnosu estetika i umjetnost danas, koji je značaj estetske komponente umjetničkog djela? Kako definirati umjetnost sada, koja nastaje u trenutku dok o njoj govorimo? Kako proširiti pojam “umjetničko djelo” na umjetnički proces ili projekt?

Prvo predavanje pod nazivom “Art and Text” bavi se ulogom teksta u suvremenoj umjetnosti (tekst, kontekst, semiotekst, tekstualnost). “Art and Text”, umjetnost i tekst, prati širok spektar umjetničkih aktivnosti s područja vizualnih umjetnosti u kojima je riječ bila sastavni dio djela, počevši od prvih primjera avangardnih umjetnika iz dvadesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas.

Odnos diskurzivnog i nediskurzivnog aspekta umjetničkog djela treba tražiti u svakom pojedinom opusu, stoga je predavanje sastavljeno od četiri djela (tekst, kontekst, semiotekst, tekstualnost) koji obrađuju svaki svoje doprinose, ali i vode računa i o povijesnom slijedu kojim su se kretali umjetnici: dadaizam, konstruktivizam, nadrealizam, konkretna poezija, neoavangarda, konceptualna umjetnost, transformacije konceptualne umjetnosti, “nova umjetnička praksa”, umjetnost postmoderne itd.

Slova, riječi, sintagme… javljaju se u strukturi slike često kao citat, kolaž ili montaža, što je svojstveno primjerima konstruktivizma i nadrealizma. Konkretna je poezija od 1950. godine generirala shvaćanje da su jezik i značenje riječi i slova vizualna supstancija. U konceptualnoj se umjetnosti umjetnički predmet ili događanje zamjenjuju tekstom, a u praksi koja prekoračuje medijske okvire i povezuje različite medije, karakteristično za recimo sedamdesete godine prošlog stoljeća, dolazi do plodnog susreta verbalnog i vizualnog. Prijenos teksta u kontekst likovne umjetnosti s naglašenom istovrijednosti jednog i drugog čest je u našem postmodernom vremenu.

Marko Vojnić rođen je 1980. u Puli. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, a 2009. upisuje poslijediplomski doktorski studij pri ALU, Zagreb. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela mu se nalaze i po muzejskim zbirkama. Za svoj rad do sada je bio nagrađivan više puta. Samostalno izlaže od 2002. godine.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Izvor

Leave a Reply


8 + = 16

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum