Predavanje „Perceptualno promjenjivi aspekti rada“ u Rojcu

Predavanje „Perceptualno promjenjivi aspekti rada“ u sklopu ciklusa „Think Again“ održano je u četvrtak 27. listopada u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Predavanje se temeljilo na istraživanjima Ivane Rončević i Marka Vojnića koji su pokušali obuhvatiti tri široka, ali povezana područja: meditaciju, performativnost umjetničkog rada i trećeg vala psihoterapeutskih praksi.

_dsc5370-1200x797Rončević i Vojnić pripremili su fotografije, video isječke i kratke filmove koji njima nešto predstavljaju te kod kojih se oni dvoje međusobno razilaze u mišljenjima. Prvi u nizu kratkih filmova bio je crno-bijeli kratki film „Two times in One Space“ Ivana Ladislava Galete. Film je po Ivaninom mišljenju zanimljiv i važan jer postavlja vrijeme i prostor u drugi kontekst te je na svoj jedinstven način meditativan. Film prikazuje 14 sati događanja u blagovaonici doma jedne obitelji, dok se paralelno ljubavni par na susjednom balkonu voli te onda posvađa. Film nema dijaloga te su bitni samo popratni zvukovi pribora za jelo dok traje vrijeme ručka, ili mumljanje koje je predstavljalo razgovor između članova obitelji. Marko je nakon film prikazao fotografiju „Ghost Ship“ Chrisa Burdena. Na fotografiji se nalazi jedrilica koja je potpuno prazna i plovi. Jedrilica je tijekom fotografiranja bila upravljana daljinskim upravljačem. Iako su osobe koje su je vidjele toga dana da plovi znale da je jedrilica vođena putem daljinskog upravljača, Ivana kaže da se pretpostavlja da postoji osjećaj suspenzije i panike kod promatrača jer jedrilica i dalje na neki način plovi sama. Dok fotografija Marku nešto znači i vidi u njoj performativnost, Ivana preispituje autentičnost umjetnika.

_dsc5385-1200x797Naknadno je prikazan kratki video „Extreme Measures“, također Chrisa Burdena koji predstavlja kamion koji na sebi ima uteg od jedne tone, a i dalje izgleda stabilno. Ivana se putem videa nadovezala i dala kritiku da se performativnost gubi i prelazi na drugu razinu, pošto Chris Burden nije sam izradio i sudjelovao u svojim projektima već iza toga postoje drugi ljudi. Ivanin najdraži rad je vizualni performans pokretima i svjetlećim predmetom Roberta Morrisa u kojem su praznine bitne te se tako dobiva prostor za meditaciju. Marko je na predavanju predstavio i opisao sliku Cronelisa Norbertus Gysbrechtsa „Trope l’oeil. The Reverse of a Framed Painting“ iz 1630. godine koja predstavlja anti sliku jer je umjetnik okrenuo platno te stvorio nešto revolucionarno u umjetnosti za to doba. Na predavanju je prikazan i film „Kugla glumište“ – performans održan u Beogradu 1981. godine. U performansu se više ne zna što je od toga gluma, a što se zapravo događa, ali je također revolucionaran za doba u kojem je sniman. Nakon predavanja, ostavljeno je vrijeme za pitanja i raspravu.

Tekst i fotografije Luana RACAN

Leave a Reply


+ 6 = 15

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum