Predavanje “Perceptualno promjenjivi aspekti rada” u Rojcu

Predavanje na temu “Perceptualno promjenjivi aspekti rada” na kojem će biti predstavljena istraživanja Ivane Rončević i Marka Vojnića bit će održano u četvrtak 27. listopada u 19 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Ovo predavanje drugo je u ciklusu „Think Again“. Istraživanje je usmjereno na tri široka, ali povezana područja: meditaciju, performativnost umjetničkog rada i trećeg vala psihoterapeutskih praksi.

plakat-rojc„Počevši od razumijevanja meditacije kao iskustva koje ne može biti naučeno, nego samo doživljeno; zatim slijedeći razumijevanje umjetničkog rada kao rada koji ne govori, nego je iskustven, te zaključno s najvažnijim psihološkim konceptom zdravog uma – doživljavati sada i ovdje – postavljamo pitanja: postoji li centralna točka u kojoj se sva tri područja dodiruju i na koji način je tu točku moguće opisati? Tijekom proučavanja sadržaja vezanih uz sva tri područja koristili bi se metodama specijalizacije, gdje bi apstrahirani sadržaj pokušali konkretizirati sintezom zaključaka kao mogućim odgovorima na postavljeno pitanje“, navodi se u opisu predavanja.

„Think Again“ je ciklus predavanja o suvremenim umjetničkim praksama. Kroz ovaj ciklus bit će predstavljene teorije i primjere za bolje razumijevanje suvremene umjetnosti. Pokušat će odgovoriti na učestala i nikada u potpunosti razriješena pitanja: Što je suvremena umjetnost? Što je autorstvo umjetničkog djela? Koja je uloga umjetnosti u društvenom sustavu? U kakvom su odnosu estetika i umjetnost danas, koji je značaj estetske komponente umjetničkog djela? Kako definirati umjetnost sada, koja nastaje u trenutku dok o njoj govorimo? Kako proširiti pojam “umjetničko djelo” na umjetnički proces ili projekt?

Ivana Rončević živi u Zagrebu gdje radi kao plesna umjetnica i psihologinja. Kroz svoju dugogodišnju umjetničku praksu djeluje autorski i izvođački surađujući s mnogim domaćim i inozemnim umjetnicima. Od 2014. bliska je suradnica “Najbolje”. Marko Vojnić rođen je 1980 u Puli. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. 2009. upisuje poslijediplomski doktorski studij pri ALU, Zagreb. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela mu se nalaze i po muzejskim zbirkama. Za svoj rad do sada je bio nagrađivan više puta. Samostalno izlaže od 2002.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Izvor

Leave a Reply


− 3 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum