Započele radionice „Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ udruga Pulska filmska tvornica i Metamedij

Prvi ciklus radionica „Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ namijenjen srednjoškolcima trećeg i četvrtog razreda, a u organizaciji udruga Pulska filmska tvornica i Metamedij održan je u srijedu 19. i u četvrtak 20. listopada u prostorima PFT-a. Radionica koja se održava u sklopu medijskih projekata Medionauti i Medijski kultivator PFT-a i Metamedija privukla je preko 30 srednjoškolaca pulske Gimnazije i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

3Prva na redu bila je radionica osnova novinarstva koju su vodili urednica portala Ipress Tatjana Uvodić Iveša i Kulturistra Boris Vincek. Tijekom radionice osnova novinarstva polaznici su upoznali sve novinarske forme – od jednostavnih do najsloženijih – vijest, tema, osvrt, razgovor, reportaža, kolumna. Radionica osnova novinarstva postavila je nužne temelje za daljnje edukativne blokove u kojima su polaznici sami morali kreirati vijesti na predlošku opsežnijih tema.

Nakon usvojenog osnovnog znanja o novinarskim formama polaznicima se kroz specifične zadatke pružio uvid u osnove pripreme materijala za novinarski rad. Kako razaznati što je to vijest, kako se prikupljaju podaci i koja su sve osnovna pitanja za koje novinarski prilog mora potražiti odgovore osnova su za ozbiljno, objektivno i nepristrano istraživanje. Polaznici su putem ove radionice spoznali kojim se metodama i sredstvima prikupljaju informacije za oblikovanje vijesti – od procjene prioriteta sve do odabira sugovornika i informatora. U praktičnom djelu ta su znanja upotrijebili na razradi vlastitih vijesti za novinarske video priloge. Polaznici podijeljeni u grupe pokazali su zavidan angažman i autonomiju u razradi općenitijih tema i njihovu sintezu na specifične lokalne primjere.

4Slijedila je radionica filmskog jezika koju je vodio Marko Zdravković Kunac iz PFT-a na kojoj su polaznici učili kako se pripovijeda priča kroz filmski jezik. Učili su koje vrste kadrova, rakursa i pokreta kamere postoje i kako se slažu u „riječi i rečenice“ filmskog jezika: scene i sekvence. Gramatika filmskog jezika nužna je za stvaranje suvisle filmske priče bilo da je riječ o igranom, dokumentarnom ili animiranom filmu. U vrijeme kada svatko može mobitelom snimiti filmsku priču i uploadati je na facebook, youtube ili neku drugu platformu, poznavanje osnovnih pravila filmskog jezika omogućuje im da svoju vizualnu misao iskažu na kvalitetniji, jednostavniji i efikasniji način.

Drugi ciklus radionica „Video novinarstva“ na rasporedu je 17. i 19. studenog u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc gdje će polaznici slušati predavanje o audio/video tehnologiji te nakon toga izaći na teren snimati svoje video priloge. Završni ciklus radionice bit će održan 19. i 20. studenog također u Rojcu gdje će polaznici montirati svoje priloge. Prezentacija radova radionice „Video novnarstva“ bit će održana 1. prosinca u Dnevnom boravku DC-a Rojc.

Tekst i fotografije Maja ISKRA

Leave a Reply


2 + = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum