Bijele večeri – „Uže“ Patricka Hamiltona i Alfreda Hitchcocka u Pulskoj filmskoj tvornici

U Klubu Pulske filmske tvornice ovoga će četvrtka, 10. studenog u 20 sati, biti održane književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, a na meniju će biti „Uže“ Patricka Hamiltona i Alfreda Hitchcocka. Ulaz na program je slobodan!

rope-bPrvi Hitchcockov Technicolor film s Jamesom Stewartom, Johnom Dallom i Farleyom Grangerom u glavnim ulogama snimljen je 1948. godine, a temelji se na istoimenom kazališnom komadu engleskog dramatičara i romanopisca Patricka Hamiltona iz 1929., za kojega se kaže da je nadahnut stvarnim ubistvom 14-godišnjeg Bobbyja Franksa. Godine 1924. dvojica studenata Sveučilišta u Chicagu, Nathan Leopold i Richard Loeb, htjeli su pokazati kako mogu počiniti umorstvo i izvući se, no nije im uspjelo. Radnja drame bliske trileru, čija morbidna tema priziva usporedbu s kazališnim stilom Grand Guignola, odigrava se na prvom katu kuće u Mayfairu u Londonu 1929. U njoj dvoje mladih studenata, Wyndham Brandon i Charles Granillo, ubiju sveučilišnog kolegu Ronalda Kentleya kako bi dokazali svoju tobožnju intelektualnu superiornost. Na početku oni skrivaju Kentleyevo tijelo u kovčeg koji će tijekom zabave za njegove prijatelje i obitelj biti iskorišten za bife. Inače, Hamilton je najpoznatiji po romanima u kojima je, koristeći dickensovski narativni stil i opor crni humor, prikazivao značajke ulične kulture međuratnog Londona, a pogotovo njegovih siromašnijih stanovnika spram kojih izražava veliku simpatiju. Među njima se ističe „Hangover Square“ (1941.) u kojemu Hamilton, marksist s izraženom antipatijom prema modernoj tehnologiji, prikazuje porast latentnog fašizma i popratne reakcije u predratnim godinama. Od drama je još popularna „Gas Light“, a doživjela je i britansku i američku ekranizaciju.

uze-hitchcockDramu „Uže“ u produkciji Dallasa Bowera prvi je put prikazao BBC na eksperimentalnoj televiziji uživo 1939. Adaptirao ju je Hamilton, a u njoj su korišteni dugi kadrovi. Hitchcock je kasnije rekao da je vidio ili načuo o dugim kadrovima te televizijske produkcije i da ga je to nagnalo na pokušaj snimanja dugometražne filmske verzije. Zajedno s Humeom Cronynom i Arthurom Laurentsom, koji potpisuju adaptaciju, Hitchcock je napravio određene izmjene u originalnoj drami. Ovdje se radnja odvija u New Yorku 1940., a imena likova, izuzev u slučaju Ruperta Cadella, su promijenjena. Tiha Mrs. Debenham postaje vesela Mrs. Atwater, dok je Cadell pretvoren iz 29-godišnjeg veterana Prvog svjetskog rata koji hoda uz pomoć štapa u 40-godišnjeg izdavača. No, u oba slučaja ostaje nekadašnji učitelj mladića (ovdje, doduše, nešto većeg broja likova).

U ovom najeksperimentalnijem Hitchockovom filmu dvoje studenata zadave „inferiornijeg“ kolegu, čije tijelo sakriju u svom apartmanu. Kako bi testirali „savršenost“ zločina pozovu potom na večeru njegove prijatelje i obitelj. Ova psihološka drama/krimić/triler poznata je po tome što se odvija u stvarnom vremenu, ali i po minimalnoj montaži te dugim kadrovima (do desetak minuta) zbog kojih se čini da je sačinjena od jedinstvenog filmskog plana.

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

OSNOVNE INFORMACIJE:

Predložak:

Patrick Hamilton: Uže (The Rope, 1929.) – drama na engleskom jeziku dostupna je na ovoj poveznici.

Film:

Alfred Hitchcock: Uže (The Rope, 1948.), 80′, SAD

Leave a Reply


8 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum