IZLOŽBA „THE DEVIL IN MISS JONES“ DRAGANE SAPANJOŠ U MSUI-U

Otvorenje izložbe i cjelovečernji tableau vivant (živa slika) Dragane Sapanjoš naziva „the Devil in Miss Jones“ bit će održani u petak 4. listopada u 19.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Dragana Sapanjoš jedna je od najintrigantnijih umjetnica na ovim prostorima čiji je rad zapažen na nacionalnom nivou  i u međunarodnim okvirima, a njenom izložbom MSUI nastavlja ciklus predstavljanja istarskih umjetnika mlađe generacije.

plakat-dragana-sapanjos-ii-b2-20161-4-837x1200„the Devil in Miss Jones“ višeslojni je projekt koji uključuje različite umjetničke forme i medije, a kojima autorica utjelovljuje preobrazbu muzejskog prostora u specifičan ambijent pun simbola i asocijacija. Poznata publici po radovima koji su redovno praćeni zvukom – glazbenim prepoznatljivim podlogama i live intervencijama za čiju realizaciju preuzima s punim pravom ulogu redatelja, scenariste, scenografa pa i kostimografa (ali u kojima gotovo nikada nije glavni akter), „the Devil in Miss Jones“ razvija nadalje i u spomenutoj formi tableau vivanta kojom zatvara svoju jednadžbu i za ovu prigodu koncipiranu audio – vizualnu ikonografiju koja se doživljava vidom i sluhom i u kojem publika postaje sastavni dio projekta.

Na sebi svojstven način, umjetnica ovim projektom čiji naziv vuče porijeklo iz filmskog svijeta, progovara o stanju u suvremenom društvu, o svečanostima, celebrityma, egocentrizmu, samodostatnosti s jedne i usamljenosti s druge strane, jednako kao i o sustavima nadzora i kontrole, eleganciji i estetizmu, a da pritom sve vješto nadvija slojem ironije koji implicitno u konačnici cilja ka sarkazmu.

„The Devil in Miss Jones“ izvorni je naziv poznatog pornografskog filma nastalog početkom sedamdesetih godina (redatelj Gerard Damiano, 1973.), a predstavlja inačicu originala „The Devil and Miss Jones“ iz 1941. (redatelj Sam Wood).

Dragana Sapanjoš rođena je 1979. u Hrvatskoj. Godine 2004. diplomirala je na Accademia di Belle Arti – Brera, u Milanu. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama počevši od 1999. Živi i radi između  Novigrada i Milana.

Izložba je realizirana uz podršku  Upravnog odjela  za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule, a može se razgledati do 4. prosinca od 10 do 19 sati svakim danom osim ponedjeljka i blagdana. Kustosica izložbe je Ketrin Milićević Mijošek.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 8 = 15

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum