Odličan ovogodišnji urod

KINO: CAFE SOCIETY, redatelj Woody Allen

cafe

Slijedeći svoj žestoki radni tempo od jednog filma godišnje, ciklički neumoljivo poput uroda voćki ili maslina, neumorni veteran Woody Allen ove nas je godine oduševio iznimno zanimljivim filmom “Café Society”, čija se radnja odvija 1930-ih između New Yorka i Hollywooda.

Allen je i ranije bio sklon radnjama koje se odvijaju između dva svjetska rata (Ponoć u Parizu, Purpurna ruža Kaira, Dani radija), otprilike u vrijeme njegovog rođenja (1935), u kojima majstorski miješa popularnu i visoku kulturu sa slojevitim karakterima, a pritom se ipak čuva pretjeranog slavljenja “romantične” prošlosti. U novom filmu Allenov junak je mladić (Jesse Eisenberg) iz New Yorka koji započinje karijeru kod bogatog ujaka u Hollywoodu i tamo se nesretno zaljubi u privlačnu ujakovu sekretaricu, a potajno i ljubavnicu (Kristen Stewart).

“Café Society” zanimljiv je u metafilmskom (ne samo zbog holivudskih tema, nego i vještog poigravanja žanrovima), a naročito u autoreferencijalnom kontekstu, što je uočljivo na nekoliko razina. Allen se konstatno poigrava sa svojim židovskim podrijetlom (u američkoj kinematografiji to podjednako uporno i duhovito prakticiraju Ethan i Joel Coen), ali i svojim poznim godinama. Tako je u ovom filmu iznjedrio i jednu sjajnu, alanfordovski obojanu doskočicu: “Trudi se svaki dan živjeti kao da ti je posljednji i jedan dan ćeš sigurno biti u pravu”.

No, poanta je u tome da Allenov stil, naracija i likovi uopće ne odgovaraju njegovoj dobi, nego se doimaju kao djelo čovjeka koji objedinjuje životno iskustvo s redateljskom vitalnošću srednjih godina. Čini se da upravo u tome i jest tajna njegove stvaralačke dugovječnosti i da će nas njegova “voćka” vjerojatno još godinama darivati svojim plodovima.

 

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


6 + = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum