„POD UDAROM ZAKONA“ JIMA JARMUSCHA NA KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Nezavisna crno-bijela drama/komedija/krimić „Pod udarom zakona“ (Down by Law, 1986.) Jima Jarmuscha – s izvrsnim Tomom Waitsom, Johnom Luriem i Robertom Benignijem u glavnim ulogama – bit će prikazana ovog četvrtka, 1. prosinca, u 20 sati u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice, a programom će moderirati Ivana-Nataša Turković. Ulaz na projekciju je slobodan.

down-by-lawRadnja trećeg Jarmuschovog dugometražnog filma vrti se oko uhićenja i bijega iz zatvora trojce muškaraca, nijedan od kojih nije veliki kriminalac, no svi imaju lošu sreću u životu i odabiru prijatelja. Redatelj je ovdje odbacio uobičajene klišeje vezane za sam bijeg i, umjesto na način njegove izvedbe, fokusirao se na interakciju među zatvorenicima. Ključan element ovog konstruktivističkog neo-noira je spora kamera Robbyja Müllera, koja hvata arhitekturu New Orleansa i močvare Louisiane u koju zatvorenici dospijevaju. Müller je poznat po radu za Wima Wendersa, a s Jarmuschom je i kasnije surađivao na filmovima „Tajanstveni vlak“ (1989.), „Mrtav čovjek“ (1995.) i „Put samuraja“ (1999.).

down-by-the-lawJarmusch je okarakteriziran kao minimalistički filmaš, čiji neobični filmovi izbjegavaju žurbu. Također, klone se tradicionalne narativne strukture, pa tako i jasnog napredovanja radnje, te su više fokusirani na stanja i razvoj likova. Njegovi rani radovi obilježeni su snažnim kontemplativnim tonom, dugim šutnjama i statičnim kadrovima, a zahvaljujući njima Jarmusch je postao utjecajni predstavnik trenda američkog filma ceste i jedan od najvećih zagovornika nezavisnog filma.

„Pod udarom zakona“ ima poput drugih njegovih radova tempo i ritam bluesa i jazza. Glazbu su radili muzičari Tom Waits (čija pjesma “Jockey Full of Bourbon” veličanstveno otvara film) i John Lurie, a u filmu je po prvi put predstavljen američkoj publici talijanski komičar Roberto Benigni. Benigni i Nicoletta Braschi, čiji likovi se u drami zaljube, u stvarnom životu su se kasnije vjenčali. Jarmuschovi protagonisti su obično osamljeni avanturisti i među njima se često nalaze strani glumci i likovi. Interakcija i sinteza različitih kultura, arbitrarnost nacionalnog identiteta i nepoštivanje etnocentrizma, patriotizma ili nacionalnih osjećaja uobičajene su Jarmuschove teme. Tako je i dijalog u filmu nerijetko na ne-engleskom jeziku. To je u skladu s redateljevom idejom prema kojoj on gleda na Ameriku „kroz oči stranca“, u namjeri stvaranja oblika svjetskog filma koji sintetizira europsku i japansku kinematografiju s onom holivudskom.

Izvor

Leave a Reply


− 1 = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum