Samostalne izložbe Luize Štokovac i Krešimira Sokola u Fonticusu

Galerija grada Grožnjana je 19. studenog ugostila dvoje umjetnika te je Kustos galerije Eugen Borkovsky predstavio prvu samostalnu izložbu fotografija Luize Štokovac nazvanu “Mapiranje samoće”, i riječkog umjetnika Krešimira Sokola s izložbom skulptura naziva “Nastalo u garaži br. 11”.

img_7944Instalacija Krešimira Sokola sastoji se od 23 vertikalna elemenata, grubo oblikovanih zaobljenih vrhova, čija je površina označena rezovima. Naslikani su jarkim bojama, a skulpture, odnosno podloge međusobno se razlikuju po visini i širini s jedne strane, te naslikanoj površini s druge. Od 23 elemenata, 20 se nalazi na tankim i visokim stalcima poredani na jednakoj udaljenosti u tri reda, što pogoduje da ih se izravno gleda, dok su tri na zidu obješena na istoj visini. Radovi Krešimira Sokola su svi od istog materijala, drva, sličnog su oblika, različitih dimenzija i kombinacija boja, kao što su i ljudi, svi od krvi i mesa, različitih izgleda i karaktera. Ako instalacija predstavlja skupinu ljudi, njihov razmještaj predstavlja odnose u društvu, a obojanost i oblici se međusobno natječu za pozornost gledatelja.

Kustos Borkovsky obrazlaže: “Novom kolekcijom vizualnih razmišljanja predstavlja se Krešimir Sokol. Ovaj umjetnik uvijek je radoznao, maštovit i iskren. Njegov pristup materijalima, tehnikama, oblicima uvijek je spontan. Potrebu za oblikovanjem podlaže eksperimentu, promjeni, nedosljednosti, propitivanju smisla i oblika. On napušta odrađeno da bi se uputio u neko novo istraživanje. Ovog puta oblikuje osebujne predmete koji asociraju na (prometne) znakove. Pojedinačno gledano, radi se o objektima/skulpturama ili reljefima postavljenim na tanke nosače. Postav, skup radova nudi kategoriju ambijentalne instalacije.

img_7940

Umjetnik kreće od izbora materijala. Ovaj puta je to drvo. Na dnu nalazimo oslonac, statički element. Na drvenu letvu, stapku, okomicom, postavlja plošni oblik. Ovaj grubi, s gornje strane često ušiljeni dio drvene daske, nosi kolorirane i/ili gestualne intervencije bojom ili nekim crtaćim sredstvom. Često nalazimo potez ili urez: trodimenzionalnom obliku dopuštena je linija koja definira detalj i koja tako postaje nosilac izražajnosti. Nevjerojatan je kreativni naboj koji se manifestira izborom jarkih, skoro divljih boja. Suradnja materijala, reljefnih ploča s gestualnim urezima i obojenih područja pokazuje se kao izuzetno skladna. Razapetih misli između materije i oblika, autor ritualno gradi niz.

img_7941Pred nama su kompozicije nefigurativnih formi. Iako su oblici stilski i tehnički slično građeni, umjetnik uspijeva svakome iznjedriti šarmantnu posebnost. Bogatstvo intervencija rađa izniman raspon grafičkih i kolorističkih tragova te naglašava dinamiku. Očitavamo grafizme slične nekom znakovnom pismu. Neke plohe odražava ideja kubističkog raslojavanja perspektivnih odrednica mogućeg prostora. Tekstura je ponekad naglašena ostavljanjem dijela oblika podloge (daske) ili njenom hrapavošću. Iz rada je moguće iščitati odmak k enformelu, jer autor materijal tretira istovrijedno obliku. Niz, serija radova sličnih oblikovnih karakteristika, ali različito kolorističkih razigranih, daje specifičan doživljaj projektu. Gruba površina i iskreno gestualno interveniranje karakterizira rukopis koji se približava dječjem, spontanom zapisu. Interpretacija ideje ovog niza može se protegnuti na mnoga područja. Svakako, ovi radovi izazivaju ideju vedrosti, otklona od suvremene zbilje. Ova vedrina neproporcionalna je vremenu. Postavlja se pitanje osjeća li umjetnik zaista sadašnjost na ovaj način ili nam nudi radost bez obzira na osobno stanje. Svakako, ne ostavlja nas ravnodušnima.”

Bilješke o autoru:

Krešimir Sokol rođen je 28. III. 1957. godine. Slikar i kipar. Izlagao samostalno i skupno u zemlji i inozemstvu u razdoblju od 1986 – 2011. Dobitnik je nekoliko nagrada. Član HDLU Rijeka i HZSU. Živi i radi u Rijeci.

img_7971

Prva samostalna izložba fotografija Luize Štokovac sastoji se od 21 crno bijele fotografije dimenzija 70 sa 100 centimetara. Osnovni motiv su stolice, klupe, sjedalice i fotelje, za odmor ili čekanje, s tim da u pokojem slučaju i one same čekaju, te okuženje u kojem su zatečene. Fotografije su snimljene u protekle tri godine uglavnom na području Istre, ali i u Ljubljani, Trstu.  Na fotografijama je naglašena vremešnost i istrošenost, udobnost i sterilnost, interijeri i eksterijeri, javno naspram privatnog, kao i značajke urbanosti naspram ruralnosti okoline. U galeriji se osim fotografija na zidovima nalaze dvije prave stolice i stolić, kao jedina mjesta za sjedenje ponuđena posjetiteljima osim onih na fotografijama.

img_7966Kustos o izložbi kaže: “Luiza Štokovac predstavlja seriju bilježaka fotografskom kamerom. Ona nudi niz radova na kojima obrađuje motiv sjedalica. U galeriji nas dočekuje album, autorska knjiga, okružena nizom radova ovješenih na zidove. Radeći na projektu, osmišljavajući ideju, autorica izabire znakovite kadrove. Koristeći realne, zatečene scene, čini autorski iskorak unoseći novi smisao. Neznatnim motivima uspijeva dati simbolično značenje. Čvrsta kompozicija, izuzeće kolora, bogatstvo tonskih gradacija, smisleno zamućivanje, solidno uvećanje, pojavljuju se kao bitne karakteristike cijelog projekta. Fotografija, u pristupu Luize Štokovac, dramatičnost dobiva izborom iz obilja vizualnih informacija. Ona motive bilježi bez režije, u okruženjima u kojima ih primjećuje. Elementi radova u optimalnoj su komunikaciji s formatom. Pred sobom imamo iskaze značenja koje se oslanjaju na motiv. Očito je da autorica ovisi o figurativnom obliku i da ga ne želi prikriti. Osobine predmeta u autoričinom objektivu mijenjaju značenja. Mi prepoznajemo oblike koji u artističkoj interpretaciji postaju neka nova realnost. Ovu izložbu predstavljam kao projekt jer nosi sve karakteristike promišljene cjeline.

img_7965Luiza prezentira fotografije koje nude kadrove uporabnih predmeta. Prisutni su drveni, kameni, metalni, plastični, pleteni, tapecirani, kombinirani oslonci za sjedenje. Neke nazivamo kuhinjskim ili uredskim, neke sjedalicama za terase, neke dizajniranim, neke foteljama, klupama, klupčicama. Neki imaju naslone za ruke. Tu su i invalidski i konferencijski stolci. Poneki su novi, nekoliko je starijih od kojih je pokoji očuvan ili restauriran. Oblik stolice može biti ergonomski ili sasvim asketski, mogu biti udobne ili neudobne. Ove predmete možemo doživjeti kao neka bića s kojim blisko „tjelesno“ drugujemo kod kuće, u nekoj čekaonici, na terasi, na sastanku. Luiza Štokovac im prilazi kao motivu, naglašavajući, a ujedno problematizirajući njihovu svrhu. Sjedalo ili više sjedala označavaju socijalne odnose. Ljudi često sjede i čim mogu, sjednu. No, ovdje su stolice prazne. Ostavljene stolice izvan funkcije i u albumu usamljeni sjedači, govore o sadašnjem trenutku.”

Bilješke o autorici:

Luiza Štokovac rođena je 1971. u Kopru (SLO). Fotografijom se intenzivnije bavi posljednjih pet godina koju uči uz pomoć vrsnih profesionalnih fotografa: Miranda Legović, Jelena Prekalj, Robert Sironić, Nenad Šimunić. Sudjeluje na više kolektivnih izložbi i projekta: Umag, Rovinj, Novigrad, Grožnjan, Pula, Rijeka, Zagreb, Sarajevo (BIH). Dobitnica nekoliko nagrada i priznanja na nacionalnim i međunarodnim natječajima fotografije. Dio je organizacijskog tima međunarodne manifestacije „Foto ex tempore“ u Novigradu.

Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


+ 3 = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum