„Šunka, šunka“ Bigasa Lune u KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

U sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 17. studenog, u 20 sati pogledat ćemo španjolsku komediju/dramu Bigasa Lune „Šunka, šunka“ (Jamón Jamón, 1992.) po odabiru Alde Petrović, koja će održati uvodnu riječ i moderirati naknadnu raspravu. Ulaz na program je slobodan.

Jsunka-1ose Luis je rukovoditelj u obiteljskoj tvornici donjeg rublja, gdje kao prodavačica na katu za prodaju radi i njegova djevojka Sylvia. Kada ona zatrudni, Jose Luis obećava da će ju oženiti unatoč izglednom protivljenju roditelja. No, njegova majka je odlučna u namjeri da raskine vezu zbog Sylvijine pripadnosti nižem staležu. Zbog toga upošljava Raula, potencijalnog modela za donje rublje i toreadora, čiji je zadatak zavesti Sylviju. Film s Javierom Bardemom, Jordijem Mollà i Penélope Cruz u svojoj debitantskoj ulozi je alegorija za Španjolsku, a redatelj koristi u velikoj mjeri igre riječi i dosjetke. Naglasak je stavljen na sučeljavanju stare i nove Španjolske, ali i mnogim drugim emotivnim oprečnostima poput erotične želje i hrane, dvama tipičnim karakteristikama koje su prisutne i u ostalim Bigasovim filmovima (spram kojih je redatelja osjećao veliku strast, kako je i sam priznao).

Njegovi radovi često istražuju i parodiraju klišeje španjolskog identiteta, a takav je i slučaj „Šunke, Šunke“, prvog dijela iberijske filmske trilogije (nastavljene filmovima „Zlatna muda“ i „Grudi i mjesec“) koju je snimio od 1992. do 1994. godine. Ova mješavina fatalne romantične melodrame i seksi meksičke sapunice donijela je svestranom katalonskom umjetniku, arhitektu, slikaru, dizajneru i redatelju Srebrnog lava na Venecijanskom Filmskom festivalu, kao i niz drugih nagrada i nominacija.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


8 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum