Održane radionice „Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ udruga Pulska filmska tvornica i Metamedij

„Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ održane su u listopadu i studenom 2016. u sklopu medijskih projekata Medionauti i Medijski kultivator udruga Pulska filmska tvornica i Metamedij, a bile su namijenjene srednjoškolcima trećeg i četvrtog razreda pulske Gimnazije i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

p1150459-1200x900Radionice koje je pohodilo 33 polaznika bile su podijeljene u tri ciklusa, a u prvom održanom 19. i 20. listopada u prostorima PFT-a prvi blok je sačinjavala radionica Osnova novinarstva pod mentorstvom urednice portala Ipress Tatjane Uvodić Iveša i urednika Kulturistre Borisa Vinceka. Polaznici su prvo usvojili osnovna znanja o novinarskim formama, kako se priprema materijal za novinarski rad, kako razaznati što je to vijest, kako se prikupljaju podaci i koja su osnovna pitanja na koja novinarski prilog mora pronaći odgovore. Uslijedio je praktični rad u kojem su polaznici podijeljeni u deset grupa ta znanja upotrijebili na razradi vlastitih vijesti za novinarske video priloge. U drugom bloku na redu je bila radionica filmskog jezika pod mentorstvom Marka Zdravkovića Kunca iz PFT-a na kojoj su polaznici učili vrste kadrova, rakursa i pokreta kamere te kako se slažu u „riječi i rečenice“ filmskog jezika: scene i sekvence.

p1150522-1200x900Drugi i treći ciklus radionica održan je od 17. do 20. studenog u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc i u Pulskoj filmskoj tvornici. Prva dva dana polaznici su odslušali javno predavanje Marka Zdravkovića Kunca o Audio/video tehnologiji nakon kojeg su voditeljima Tatjani Uvodić Iveša i Borisu Vinceku pročitali svoje zadaće, razradili detalje oko razgovora sa sugovornicima i odredili na kojim će lokacijama snimati svoje priloge. Teme koje se obrađuju su „Beskućnici“, „Grafiti“, „Kriza medija“, „Društvene mreže“, „Govor mržnje u medijima“, „Mladi i politika“, „Kako odabrati pravi fakultet?“, „Društveno poduzetništvo“, „Neprofitni mediji“ „i „Mladi i mediji“. Polaznicima su u radu pomogli profesionalni snimatelji s kojima su dogovorili tehničke detalje prije izlaska na teren. Nakon trosatnog snimanja na više gradskim lokacija, polaznici i snimatelji uputili su u prostore PFT-a gdje su iskrcali i pregledali snimljene materijale.

p1150511-1200x900Završni, treći ciklus, održan je u prostorima PFT-a gdje su polaznici uz stručnu pomoć svih mentora kojima se priključila i prof. Maja Tatković pisali i snimali off-ove te uz pomoć snimatelja započeli s montažom svojih priloga. Zbog kompleksnosti ove zadnje faze rad se nastavio i sljedećih dana ovisno o dostupnosti polaznika koji su u svim ciklusima radionica pokazali iznimnu spretnost, zainteresiranost i angažman.

Prezentacija rezultata radionice uz javnu diskusiju, bit će održana 7. prosinca u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc s početkom u 19 sati. Tom će prilikom biti prikazani svi realizirani video prilozi polaznika. U javnoj diskusiji na temu „Mladi i mediji – od edukacije do produkcije“ sudjelovat će Boško Picula, Denis Mikolić i Stefani Veljak Gašparić, a moderatorica će biti Tanja Carić. Nakon programa slijedi druženje uz glazbeni program!

„Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ realizirane su uz podršku Grada Pule, Istarske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Tekst i fotografije Maja ISKRA

Leave a Reply


6 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum