Premijerno prikazan crtić „Cijena ugljena“ u galeriji HUIU

Galerija Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika – HUIU u ponedjeljak 12. prosinca u svom je prostoru ugostila udrugu Zelena Istra koja je tu upriličila premijeru kratkog animiranog filma “Cijena ugljena“, pulskog autora Vibora Juhasa.

ugljen2Crtić prikazuje negativne posljedice eksploatacije i izgaranja ugljena, te u jednu priču povezuje TE Plomin (koja u prosjeku emitira 1,9 milijuna tona CO2 godišnje) s El Cerrejonom, zloglasnim kolumbijskim rudnikom ugljena, jednim od najvećih na svijetu. Plominska termoelektrana, jedina na ugljen u Hrvatskoj, već se dugi niz godina većim dijelom snabdijeva upravo kolumbijskim ugljenom i godišnje troši oko 900 tisuća tona uvoznog kamenog ugljena. Moramo biti svjesni da se zajedno s uvozom tobože povoljnih energenta iz udaljenih krajeva svijeta uvoze i tragične sudbine pojedinaca i povijesti zajednica pogođenih profiterskim interesima korporacija koje se vode kratkoročnom ekonomskom računicom, umjesto altruizmom i razumom.

Kako je u uvodnom predstavljanju podsjetila Dunja Mickov iz Zelene Istre, ogromni rudnik Cerrejon, površine polovice Pariza (oko 700 četvornih kilometara), proždire okoliš i prirodne resurse potrebne za život brojnih indijanskih i afro-kolumbijskih zajednica regije La Guajira. Otima im vodu, zemlju i osnovna sredstva za život, doprinosi strahotama humanitarne krize. S druge strane svijeta TE Plomin ispušta stakleničke plinove i nemilice troši vodu, a u njoj izgara i ugljen iz La Guajire. Zagađen zrak šteti zdravlju lokalnog življa i izaziva klimatske promjene.

Dakle, prava cijena ugljena je daleko veća no što to pokazuju statistički podaci o njegovoj „isplativosti“. Crtić podsjeća da postoji i „svijetlo na kraju tunela“, a to su brojni obnovljivi izvori energije – počevši od solarne i energije vjetra – na koje ubrzano prelaze pametne i ekološki osviještene zemlje.

ugljen3– Animacija, pogotovo kratki animirani film, je veoma zahvalna za ovakve projekte, ali i izazovna, jer pokušavate veliku količinu podataka ugurati u pet minuta. Ovaj filmić nije faktografski i dokumentaristički već jedan stilizirani prikaz situacije u kojoj se nalazimo. Želja nam je da barem dijelom skrene pozornost na istu i pokaže koliko je rješenje u stvari banalno jednostavno, istaknuo je Juhas koji je za “Cijenu ugljena” zajedno s Anelom Blagajčevićem skladao i izveo originalnu glazbu.

Zelenu Istru, koja se u ovom slučaju pojavljuje kao producent crtića, na iniciranje njegove izrade inspiriralo je saznanje o dramatičnim posljedicama eksploatacije ugljena u Kolumbiji te njihovoj povezanosti s Hrvatskom. Naime, također u organizaciji Zelene Istre u Labinu i Puli se lani mogao pogledati nagrađivani dokumentarni film “Dobar život”, o neizdrživoj situaciji oko kolumbijskog ugljenokopa, kao i izložba “Sretno! Priče koje nam dolaze s ugljenom“. Dunja Mickov naglašava da Hrvatska ima veliku moralnu odgovornost prema Kolumbiji, te da ugljen ne bi smjeli uvoziti iz zemalja u kojima se zbog njegove eksploatacije krše ljudska prava ili nanosi velika šteta okolišu i prirodi.

Ovu složenu temu Juhas je uspješno preveo u živopisni animirani film, kojem možda samo nedostaje još pokoji kadar kojim bi se detaljnije pojasnila povezanost El Cerrejona i TE Plomin, iako je to dijelom učinjeno i tekstom na kraju filma.

Nakon projekcije upriličen je domjenak, a za ugodnu atmosferu pobrinuo se DJ Teddy Lee.

Tekst Daniela KNAPIĆ

Foto: HUIU

Leave a Reply


3 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum