PRIJE POTOPA – dokumentarac Leonarda DiCapria

Na internetu se odnedavno može besplatno (i s hrvatskim titlovima) pogledati dokumentarac „Prije potopa“, o problemima globalnog zatopljenja. Nastao je tako što je krajem zime 2014. Leonardo DiCaprio nazvao kolegu glumca i dokumentarista Fishera Stevensa s idejom suradnje na dokumentarcu koji će istražiti uzroke i učinke klimatskih promjena širom svijeta, te naglasiti hitnu potrebu odustajanja od fosilnih goriva – i htio je započeli odmah.

before-the-floodObjasnio je to ovako: “Naš prirodni svijet se ubrzano približava nikad viđenim nepovratnim i katastrofalnim promjenama koje ugrožavaju i samu budućnost čovječanstva. Nisam ovim filmom htio uplašiti ljude ili ih ugnjaviti sa statistikom i činjenicama koje oni već znaju, već usredotočiti se na ono što se može i mora biti učinjeno odmah, tako da naš planet bude podnošljiv dom za buduće generacije. Požurili smo jer nam ponestaje vremena.“

Tako su se u travnju 2014. Stevens i DiCaprio udružili s producentskom kućom RatPac i slavnim Martinom Scorseseom kao izvršnim producentom, te krenuli u dvogodišnji proces produkcije „Prije potopa“, koji ih je odveo u Europu, Aziju, Afriku, Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju i na Arktik.

“Kada smo Fisher i ja krenuli na ovo putovanje“, priča DiCaprio, „željeli smo napraviti film koji publici ne nudi samo alarmantne činjenice o klimatskim promjenama i krizi okoliša koju su uzrokovale nego i pokazuje rješenja koja su nam dostupna upravo sada i mogu proizvesti trajne promjene za budućnost.”

before-the-flood2Kao novoimenovani glasnik mira za klimatske promjene UN Leonardo DiCaprio se upustio u ulogu života. Putujući od udaljenih pustopoljina Greenlanda preko gorućih šuma Sumatre do Vatikana, istražio je razarajući učinak klimatskih promjena na planet i razgovarao s aktivistima, znanstvenicima i svjetskim liderima – uključujući Baracka Obamu, Elona Muska i papu Franju. Duboko propitujući uzroke krize i otkrivajući njihova potencijalna rješenja, DiCaprio traži odgovor na pitanje: možemo li djelovati prije nego što bude prekasno?

Priredila D. K.

Leave a Reply


+ 4 = 9

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum