PROGRAM KLUBA PULSKE FILMSKE TVORNICE ZA PROSINAC 2016.

Raznovrsni program uz projekcije i gostovanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, predstavljanje „Video novinarstva – radionice medijske pismenosti“ i javnu diskusiju, te Školu animiranog filma pripremila je Pulska filmska tvornica za mjesec kojim ispraćamo 2016. godinu. Program će započeti Klubodromom PFT-a i nezavisnom crno-bijelom dramom/komedijom/krimićem „Pod udarom zakona“ (Down by Law, 1986.) Jima Jarmuscha – s izvrsnim Tomom Waitsom, Johnom Luriem i Robertom Benignijem u glavnim ulogama – koja će biti prikazana ovog četvrtka, 1. prosinca, u 20 sati, a moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković.

down-by-lawRadnja trećeg Jarmuschovog dugometražnog filma vrti se oko uhićenja i bijega iz zatvora trojce muškaraca, nijedan od kojih nije veliki kriminalac, no svi imaju lošu sreću u životu i odabiru prijatelja. Redatelj je ovdje odbacio uobičajene klišeje vezane za sam bijeg i, umjesto na način njegove izvedbe, fokusirao se na interakciju među zatvorenicima. Ključan element ovog konstruktivističkog neo-noira je spora kamera Robbyja Müllera, koja hvata arhitekturu New Orleansa i močvare Louisiane u koju zatvorenici dospijevaju. „Pod udarom zakona“ ima tempo i ritam bluesa i jazza, a glazbu su radili muzičari Tom Waits (čija pjesma “Jockey Full of Bourbon” veličanstveno otvara film) i John Lurie. Osim toga, u filmu je po prvi put predstavljen američkoj publici talijanski komičar Roberto Benigni.

Tijekom vikenda, odnosno 3. i 4. prosinca, u Klubu PFT-a bit će održan od 16 do 20 sati prvi dio Škole animiranog filma, koju će voditi Marko Zdravković-Kunac uz asistenciju Vanje Ujčića i Lare Šebelja. ŠAF je besplatan za polaznike, učenike viših razreda osnovnih škola, koji će savladavati osnove animacije i stop frame animacije uz pomoć softwarea Dragonframe, i u konačnici napraviti dva animirana filma u stop frame tehnici. Može ga pohađati najviše 15 polaznika, a prijave se šalju na mail pulskafilmskatvornica@gmail.com (osnovni podaci o djetetu i kontakt roditelja). Zainteresirani se mogu prijaviti do petka, 2. prosinca, do 12 sati. Više informacija moguće je dobiti na broj mobitela 095 55 818 53. Drugi dio ŠAF-a bit će održan narednog vikenda, to jest 10. i 11. prosinca, u isto vrijeme.

radionica-novinarstva1Naredni program, prezentacija rezultata Video novinarstva – radionice medijske pismenosti uz javnu diskusiju, bit će održan 7. prosinca u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc s početkom u 19 sati. Tom će prilikom biti prikazane realizirane TV reportaže sudionika ovog partnerskog projekta Pulske filmske tvornice i udruge Metamedij, učenika pulske Gimnazije i ŠPUD-a. Oni su na radionicama usvojili znanja i vještine potrebne za pokretanje i produkciju vlastitog medijskog proizvoda, uz korištenje novomedijskih alata i novih trendova u novinarstvu. U javnoj diskusiji na temu „Mladi i mediji – od edukacije do produkcije“ sudjelovat će Boško Picula, Denis Mikolić i Stefani Veljak Gašparić, a moderatorica će biti Tanja Carić. Nakon programa slijedi druženje uz glazbeni program!

poster-maltese-falcon-the-1941_02-1187x1200Naredne večeri, 8. prosinca, u 20 sati vraćaju se Književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, koje će ovog puta biti posvećene „Malteškom sokolu“ Dashiella Hammetta i Johna Hustona. Redateljev prvijenac iz 1941. temelji se na Hammettovom detektivskom romanu iz 1929., čiji se glavni lik, Sam Spade, često navodi kao ključna figura u razvoju tvrdo kuhanog detektivskog žanra. Spade kombinira nekoliko značajki dotadašnjih detektiva, a prvenstveno hladnoću i ravnodušnost, nedostatak sentimentalnosti, izuzetnu pažnju za detalje, upornost, odlučnost u ostvarenju svoje vizije pravde i, ponekad, nemilosrdnost. Priča prati privatnog detektiva i njegova posla s tri beskrupulozna i ekscentrična kriminalca, i jednom prekrasnom lažljivicom, koji pokušavaju doći do neprocjenjivog kipa sokola. U filmu glume Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre, Sydney Greenstreet i Gladys George, a Hustonova treća i do tad najpoznatija filmska adaptacija romana pripada klasičnom noiru.

Nedavno održana 48. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva bit će predstavljena u sklopu Klubodroma PFT-a 15. prosinca u 20 sati. Tada će biti prikazan jedan dio filmova nagrađenih na ovogodišnjem izdanju, dok ćemo preostale pogledati u drugom dijelu programa tijekom siječnja naredne godine. Moderator večeri bit će Marko Zdravković-Kunac.

heima-e1480596484939U četvrtak 22. prosinca u 20 sati uslijedit će projekcija glazbenog dokumentarca „Heima“ (2007.) Sigur Rósa, islandskog post-rock benda koji se nakon turneje vratio na rodni otok i na ljeto 2006. održao ondje niz besplatnih i nenajavljenih koncerata. Dva su velika koncerta na otvorenom, dok su preostali manji. Tu su i jedan protestni nastup protiv brane Kárahnjúkar te akustični koncert u kafiću za obitelj i prijatelje. Redatelj Dean DeBlois uskladio je u filmu eterični zvuk hvaljenog Sigur Rósovog albuma „Takk…“ (2005.) s nezemaljskom ljepotom ruralnog Islanda – njegovim snježnim planinskim vrhovima, gejzirima, napuštenim industrijskim gradom… DeBlois (nominiran za Oscara za neobični crtić „Lilo & Stitch“) hvata tu zadivljujuću i surealnu scenografiju s velikom pažnjom za kompoziciju. U montaži se nije bojao zadržati se na kuljanju slapa, stopama koje nestaju u pijesku ili osamljenoj cesti koja se gubi na horizontu. Njegova fotografija, istovremeno introspektivna i veličanstvena, savršeno nadopunjava Sigur Rósov repertoar. Redatelj ujedno otkriva kako bend crpi nadahnuće direktno iz okruženja, koristeći u stvaranju glazbe kamenje, pa čak i osušen rabarbaru.

vitelloni-photo2-1200x692Posljednji ovogodišnji Klubodrom bit će održan 29. prosinca u 20 sati, a na programu će biti „Dangube“ (I vitelloni, 1953.) Federica Fellinija. Ova komična drama je studija karaktera petorice mladića – intelektualca Leopolda, ženskaroša Fausta, zrelog Moralda, infantilnog Alberta i neizlječivog kockara Riccarda – iz malog primorskog talijanskog gradića, čiji se životi nalaze na prekretnici. Bez ikakva cilja u životu, oni provode dane u dokolici,  zabavljajući se, pijući i „loveći“ žene. Jedini od prijatelja koji želi više od života je Moraldo, svojevrsni Fellinijev alter-ego. U „Dangubama“ je izražen autobiografski moment koji zrcali značajne društvene promjene u Italiji ’50-ih godina, a film je smatran prekretnicom u redateljevom umjetničkom razvoju. Glazbu potpisuje Nino Rota, dok su u glavnim ulogama Alberto Sordi, Franco Fabrizi, Franco Interlenghi i Leopoldo Trieste. Moderatorica posljednje dvije Klubodromske večeri bit će Ivana-Nataša Turković. Svi programi su besplatni!

Programi Kluba Pulske filmske tvornice ostvareni su uz pomoć Zaklade Kultura nova, Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatskog filmskog saveza, udruge Metamedij, Grada Pule i Istarske županije.

Izvor

Leave a Reply


+ 8 = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum