Projekcija dokumentarnog filma „Sigur Rós: Heima“ na KLUBODROMU PFT-a

Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi ovoga četvrtka, 22. prosinca, u 20 sati projekciju glazbenog dokumentarca „Heima“ (2007.) Sigur Rósa, islandskog post-rock benda koji se nakon turneje vratio na pitoreskni rodni otok i na ljeto 2006. održao ondje niz besplatnih i nenajavljenih koncerata. U njihovom prvom filmu naglasak je stavljen na prikazu rodnog kraja grupe poznate po eteričnoj glazbi, frontmanovom falsetu, sviranju gitare gudalom te inkorporaciji klasičnih i minimalističkih estetskih elemenata.

sigur-ros-heimaZa naslov je odabrana riječ “heima” što u prijevodu znači kod kuće ili domovina, a u dokumentarcu članovi grupe iznose svoju interpretaciju „Islanda“. Film se sastoji od tri komponente: svirke uživo, islandske prirode u službi glazbe i intervjua u kojima protagonisti kazuju gledateljima kako su se osjećali tijekom sviranja kod kuće te prepričavaju iskustva s turneje. Na taj je način u filmu jasno objašnjeno što bend podrazumijeva pod pojmom „kuća“.

Za potrebe snimanja obiđeno je 15 lokacija, među kojima su najudaljenija i najzabačenija mjesta – gradovi duhova, outsajderski umjetnički hramovi, nacionalni parkovi, male društvene sale i totalna nedođija brdovite divljine. Od održanih koncerata dva su velika na otvorenom (onaj u Reykjaviku je ne samo najveći u njihovoj karijeri nego i u islandskoj povijesti), dok su preostali manji. Tu su i jedan protestni koncert protiv brane Kárahnjúkar te akustični nastup u kafiću za obitelj i prijatelje.

Redatelj Dean DeBlois uskladio je u filmu eterični zvuk hvaljenog Sigur Rósovog albuma „Takk…“ (2005.) s nezemaljskom ljepotom ruralnog Islanda – njegovim snježnim planinskim vrhovima, gejzirima, farmom betonskih životinja, napuštenim industrijskim gradom… DeBlois (nominiran za Oscara za neobični crtić „Lilo & Stitch“) hvata tu zadivljujuću i surealnu scenografiju s velikom pažnjom za kompoziciju. U montaži se nije bojao zadržati se na kuljanju slapa, stopama koje nestaju u pijesku ili osamljenoj cesti koja se gubi na horizontu. Njegova fotografija, istovremeno introspektivna i veličanstvena, savršeno nadopunjava Sigur Rósov repertoar. Redatelj ujedno otkriva kako bend crpi nadahnuće direktno iz okruženja, koristeći u stvaranju glazbe kamenje, pa čak i osušen rabarbaru.

Programom će moderirati Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

Izvor

Leave a Reply


9 − 9 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum