„Citizenfour“ otvara Zimsko kino Rojc u Dnevnom boravku

Projekcijom filma Citizenfour večeras, 2. siječnja u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca započinje dvotjedna revija dokumentarnog filma Zimsko kino Rojc. Svakog dana od danas pa sve do 14. siječnja od 19 sati u Dnevnom boravku Rojca prikazivat će se filmovi iz bogatog kataloga Restart Labela. Reviju dokumentarnog filma organiziraju Dnevni boravak  i Restart Label, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

citizenfour-2„Citizenfour“, dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film 2015. godine, je priča o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e, čovjeku koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane Nacionalne službe sigurnosti SAD-a (NSA). Ovaj dokumentarni triler čija priča započinje anonimnim mailom, a nastavlja se odlaskom u Hong Kong i brojnim sastancima s čovjekom kojeg je u kratkom vremenskom periodu upoznala cijela planeta, ne samo da pokazuje opasnosti vladinog nadzora – tjera vas da ih osjetite na vlastitoj koži. Nakon što pogledate ovaj film, nikada više nećete na isti način gledati na telefon, e-mail, kreditnu karticu, web preglednik ili Facebook profil.

citizenfour-1Laura Poitras je autorica dokumentarnih filmova, novinarka i umjetnica. Njezini su filmovi premijerno prikazivani na festivalima diljem svijeta, a kao i njezini novinarski radovi, osvajali su brojne nagrade uključujući Peabody te nominacije za Oscara i Emmyja. My Country, My Country (2006) bavi se ratom u Iraku, a nominiran je za Oscara, Nagradu Independent  Spirit i Emmyja. The Oath (2010), o Guantanamu, osvojio je nagradu za kameru na Sundanceu, nagradu dokumentarnog žirija na Filmskom festivalu u Edinburghu i Nagradu Gotham za najbolji dokumentarni film. Ova dva filma čine prva dva dijela njezine trilogije o Americi nakon 11. rujna, a posljednji film iz trilogije je Citizenfour. Poitras predaje film na sveučilištima Duke i Yale. Njezini radovi odabrani su za Bijenale Whitney 2012., a prvu samostalnu izložbu imat će u Muzeju Whitney 2016. godine. Njezina izvješća o NSA, prema dokumentima koje je dobila od Edwarda Snowdena, doprinijela su Pulitzerovoj nagradi za javnu službu koja je dodijeljena Guardianu i Washington Postu. Osvojila su i Nagradu George Polk, Medalju Međunarodnog udruženja izvjestitelja i urednika, te Nagradu Ridenhour. Godine 2014. osvojila je i nagradu Courage Under Fire Međunarodnog dokumentarnog udruženja.S Glennom Greenwaldom i Jeremyjem Scahillom suosnovala je informativnu stranicu The Intercept. Trenutno živi u Berlinu.

Izvor

Leave a Reply


7 − = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum