Projekcija dokumentarca „Crvena kapela“ večeras u Dnevnom boravku Rojca

Večeras u okviru Zimskog kina u Dnevnom boravku Rojca prikazuje se dokumentarni film Madsa Brüggera „Crvena kapela“. Početak projekcije je u 19 sati, a ulaz je slobodan,

crvena-kapela-1Novinar, uvjeren da ispravan cilj opravdava beskrupulozna sredstva, spastičar i komičar, putuju u Sjevernu Koreju s jednom misijom – nasmijati ljude u jednom od najstrožih režima na svijetu. Lažno se predstavivši kao mala prosocijalistička kazališna skupina u programu kulturne razmjene između Danske i Sjeverne Koreje, „Crvena kapela“ dobiva dopuštenje da otputuje u Sjevernu Koreju i odigra nekoliko predstava za izabranu publiku. Dva člana trupe, Jacobi i Simon, tamo su rođeni, ali su kao djeca usvojeni u Danskoj, a ovo je njihova priča o suočavanju s vlastitim biološkim korijenima i pokušajem da izvedu predstavu u dijelu svijeta gdje humor i humanost žive u slabim uvjetima, a zajedništvo je tempirana umjetna bomba koja zastrašuje.

crvena-kapela-2Vođen parolom „humor je najslabija točka diktatorskih sistema“, redatelj ulazi u različite sfere društva i samu srž diktatorskog sistema Sjeverne Koreje, cinično tepajući „dragom Vođi“ pri svakoj komunikaciji s korejskim dužnosnicima. Ovo je priča i o susretu između slobodnomislećeg i totalitarnog društva koji svoje građane drži pod kontrolom: 23 milijuna građana Sjeverne Koreje pod željeznom su paskom dragog vođe generala Kim Jong-ila. Naslov „Crvena kapela“ referira se na komunističku špijunsku organizaciju u nacističkoj Njemačkoj koja je operirala pod imenom „Rote Kapelle“.

U filmu koji je producirala von Trierova produkcijska kuća Zentropa, redatelj dopušta da ga korejska pratnja manipulira, pokazujući koje čudne odluke ljudi moraju donositi kada im je sudbina u rukama bezosjećajnog diktatora. Na kritike da je film koji je napravio obična propaganda za koju je iskoristio svoje prijatelje, Brügger je poentirao: „Najbolji način da se borite protiv propagande jest upravo propaganda“.

Izvor

Leave a Reply


+ 1 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum