„Samsara“ Pana Nalina na KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Posljednji Klubodrom Pulske filmske tvornice u mjesecu donosi ovoga četvrtka, 26. siječnja, u 20 sati nezavisnu dramu „Samsara“ (2001.) nastalu u koprodukciji Indije, Italije, Francuske i Njemačke, a u svom redateljskom debiju Pan Nalin prati traganje budističkog redovnika za Prosvjetljenjem. Ulaz na program kojim će moderirati Ivana-Nataša Turković je slobodan.

samsaraRadnja filma sa svega stotinjak riječi podsjeća na priču o izuzetno štovanom mudracu drevne Indije, kralju i hrabrom ratniku Vishvamitri, i Menaki, jednoj od najljepših apsari, ženskih duhova oblaka i vode iz hinduističke i budističke mitologije. K Vishvamitri ju je poslao Indra, kralj Bogova, kako bi ga zavela i omela u meditaciji, no među njima se rađa iskrena ljubav… Tashi je nadareni mladi redovnik koji je upravo priveo kraju tri godine samotne meditacije u planinama. Nakon oporavka vraća se uobičajenom rigoroznom redovničkom životu u samostanu gdje ga se veoma poštuje zbog stjecanja duboke razine prosvjetljenja. Međutim, Tashi s iznenađenjem otkriva nenadano buđenje vlastite seksualnosti.

Film pruža senzualni i elegantni osvrt na seks i duhovnost, a prvi je koji je ikada kompletno snimljen u veličanstvenim krajolicima Ladakha na sjeveru Indije, među vrhovima Himalaje. Da bi to ostvario, indijskom redatelju, scenaristu i dokumentaristu Panu Nalinu bilo je potrebno sedam godina borbe protiv nepovoljnih okolnosti – napete lokalne političke situacije koja je rezultirala ubojstvom triju redovnika i policijskim satom, te visinske bolesti. Glavni elementi filma su Ladakh i planine, i na njihovu temelju osmišljeni su kostimi čija boja varira ovisno o trenutačnom raspoloženju lika.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


6 + = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum