PREMIJERA “MEDIONAUTA” I “ISTARSKIH ŠTORIJA” NA TV NOVI

Pulska filmska tvornica imat će ovoga tjedna na TV Novi Pula dvije premijere  – dokumentarnog serijala “Istarske štorije” i obrazovno-informativne emisije “Medionauti”. Prva epizoda “Istarskih štorija” – “Forešta verđine” Sande Letonje-Marjanović – bit će prikazana u četvrtak, 16. veljače, u 21.45 sati, dok će se u nedjelju, 19. veljače, u 18.30 sati javnosti predstaviti “Medionauti” s epizodom o beskućnicima.

Sanda Letonja-Marjanović - Forešta veđine“Forešta verđine” donosi neobičnu priču o jednom pulskom paru. “Ja sam sretan čovjek na zemlji”, kaže Miro koji sa Sedinom gradi kuću od drveta i vreća punjenih zemljom. Poznaju se još iz vremena KZP-a, Kulturno-zabavnih programa, i izviđača, a sada su roditelji 16-godišnjaka koji se polako osamostaljuje te na svojoj zemlji žive u miru svoj permakulturni “zemljanski” san. Povremeno se koriste i svojim neobičnim mističnim moćima, pretvarajući se u ulične i kazališne čarobnjake.

Šest narednih 15-minutnih epizoda različitih autora (Ines Pletikos, Goran Legović, Katarina Radetić, Marko Zdravković-Kunac i Ivana Anić), među kojima su kako oni afirmirani tako i mladi kojima su prvi bili mentori, bit će prikazano u istom terminu. Ovaj dokumentarni televizijski serijal tematizira kulturne različitosti istarskog prostora te otkriva osebujnosti etnografskog bogatstva kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca. Čut ćemo mnoštvo različitih glazbenih žanrova, instrumenata, jezika i narječja, vidjeti poznate vedute iz drugog ugla i ući u prostore koji se obično zaobilaze.

Medionati 2“Medionaute” će otvoriti epizoda na temu beskućnika, koja istražuje razloge radi kojih se sve više građana nalazi na rubu egzistencije. Osim što pruža uvid u njihov svijet, u epizodi se postavlja i pitanje što mi možemo učiniti za te ljude. O problemu će nam, između ostalih, pričati i Helena Babić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Pula. U istom terminu bit će prikazano i preostalih sedam epizoda posvećenih krizi novinarske profesije, istraživačkom novinarstvu, neprofitnim medijima, društvenim mrežama, govoru mržnje u medijima, društvenom poduzetništvu te mladima i medijima.

Ova obrazovno-informativna televizijska emisija bavi se temama medijske i građanske pismenosti, a usmjerena je na promicanje vrijednosti pluralizma, ljudskih prava i slobode medija. Teme istražuju, obrađuju i predstavljaju učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula pod mentorstvom stručnog tima – Ivana Dobrana i Tanje Carić. U pojedinim epizodama nastoji se istražiti konkretan problem putem proučavanja zakonskih propisa, rezultata znanstvenih istraživanja, javnog mnijenja, potreba manjinskih skupina, stavova stručnjaka i uloga institucija, kao i predstavljanja udruga koje rade na unapređenju civilnog društva. Emisija je namijenjena prvenstveno djeci i mladima, ali i roditeljima, nastavnicima i široj javnosti.

Oba serijala su realizirana zahvaljujući financijskoj podršci Agencije za elektroničke medije, Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, te Hrvatskog audiovizualnog centra. “Medionautima” su uz još financijski doprinijeli Istarska županija i Grad Pula.

Izvor

Leave a Reply


9 − 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum