3. EPIZODA ISTARSKIH ŠTORIJA – „56 GODINA“

Treća epizoda dokumentarnog televizijskog serijala “Istarske priče” Pulske filmske tvornice – “56 godina” Katarine Radetić – bit će premijerno prikazana na TV Novi Pula ovoga četvrtka, 2. ožujka, u 21.45 sati. Ovaj film ceste govori o povijest Kringe i Žminja, i promjenama koje su ih zadesile tijekom zadnjih 50 godina, ali i o kompleksnosti dugogodišnjeg bračnog odnosa te temama kao što su 56 godina 1urbanizacija i turizam. Priču nam pričaju Josipa i Anton Radetić, koji su u braku već 56 godina, no još uvijek vole isticati razlike među svojim rodnim mjestima. S obzirom na to da ih nisu posjetili već 20-ak godina, Josipa i Anton kreću na izlet i otkrivaju promjene koje su se dogodile kako u tim selima tako i u Istri. Njih proživljavamo kroz oči ovoga para te emocije koje im pobuđuju nova lica mjesta u kojima su nekoć poznavali svaki kamen.

Katarina Radetić se filmom počela baviti 2011. kada je u sklopu Pulske filmske tvornice snimila prvi kratki film, “Čovjeka u boji”. Na Reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva film je dobio posebno priznanje, dok je na Moj film festivalu dobio treću nagradu u konkurenciji art filma. Na Akademiji dramske umjetnosti je 2015. diplomirala filmsku i tv režiju, i odmah potom upisala diplomski studij Dokumentarnog filma. Njezin kratki dokumentarni film “Cile” bio je uvršten u natjecateljski program Dana hrvatskog filma i   Liburnija film festivala 2016., a iste godine je kratki igrani film “Negdje” ušao u natjecateljski program Pula film festivala.

Katarina Radetić -56 godina“Istarske štorije” je dokumentarni televizijski serijal sastavljen od sedam 15-minutnih autorskih filmova afirmiranih i mladih autora (Ines Pletikos, Goran Legović, Katarina Radetić, Marko Zdravković-Kunac, Ivana Anić i Sanda Letonja-Marjanović). Afirmirani autori su onim mladima ujedno bili mentori, odnosno pomagali su im savjetodavno u cilju usavršavanja njihovog znanja. U serijalu se tematiziraju kulturne različitosti istarskog prostora i otkrivaju osebujnosti etnografskog bogatstva kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca. Čut ćemo mnoštvo različitih glazbenih žanrova, instrumenata, jezika i narječja, vidjeti poznate vedute iz drugog ugla i ući u prostore koji se obično zaobilaze.

Producent serijala je Marko Zdravković-Kunac, urednici su Ines Pletikos i Marko Zdravković-Kunac, dok montažu potpisuje Danilo Lola Ilić. Serijal će biti prikazivan u istom terminu (četvrtkom u 21.45 sati) na TV Novi Pula do 30. ožujka. Njegovu su realizaciju financijski podržali Agencija za elektroničke medije, Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija, te Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


8 + = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum