Izložba Andreja Zbašnika „Pojmovni amortizeri“ u galeriji Luka

Otvorenje samostalne izložbe Andreja Zbašnika naziva „Pojmovni amortizeri“ bit će održano u petak, 17. ožujka u 19 sati, u pulskoj galeriji Luka.

Zbašnik - poziv„’Pojmovni amortizeri’ naziv je ciklusa agitacija sastavljenih od jednog pojma na hrvatskom i engleskom jeziku, ukupno njih šezdeset na formatu A3. Polazim od stava da se svaki vizualni estetski kod kroz svoju konačnu percepcijsku i konotacijsku definiciju oformljuje u specifičnom pojmovnom sustavu. Ustvari, pojmovni i vizualni sustav uvijek se nadopunjavaju. Agitacije upućuju na određenu aktivnost i u sebi sažimaju psihološki, sociološki, kulturološki i fiziološki aspekt prostora te na mentalnoj i tjelesnoj razini promatrača pretvaraju u performera. S čisto estetske razine pisana riječ je vizualni znak, sastavljen od boje i linije, i mora postojati kulturološki identitet da bi se pisana riječ u formi i sadržaju razumjela. Živimo u svijetu svakodnevne invazije informacija. Ovi radovi izražavaju kritički presjek i ironičan komentar na svakodnevnu medijsku manipulaciju. Ta manipulacija očita je u svim medijskim oblicima, ali činjenica je da se riječi i slike najviše koriste u programiranju stvarnosti…“, navodi autor.

„U prijevodu pojmova s hrvatskog na engleski jezik koristio sam se google prevoditeljem. Neki pojmovi nisu prevedeni točno, odnosno s istim značenjem. Ta pogreška je nenamjerna, a za google prevoditelj sam se odlučio zbog toga što mi se činilo da mi daje brzo i učinkovito rješenje tog prevoditeljskog problema. Zbog nekog opravdanja vlastitog postupka, u samom pristupu stvaranja, koristio sam google prevoditelj kao ekspresni i brzi način prevođenja. Zbog toga, ove pogreške u prevođenju nekih imperativa, mogu biti shvaćene i kao kritika globalnog korištenja takvog načina prevođenja, zbog nedovoljnog poznavanja jezika na koji se prevodi, ili zbog užurbanog i medijski prihvaćenog načina korištenja gotovih internetskih usluga“, zaključuje Zbašnik.

Andrej Zbašnik je rođen 1976. godine u Rijeci. Živi u Čabru. Opću gimnaziju završava 1994. godine u Čabru. Iste godine upisuje Pedagoški fakultet u Rijeci, sadašnji Filozofski fakultet, odsjek za likovnu kulturu. Na fakultetu, za dodatni izborni predmet izabire slikarstvo, u kojem se usavršava uz vodstvo akademskog slikara Marijana Pongraca i akademske slikarice specijalistice Ksenije Mogin. Diplomirao je 1999. godine i stekao stručnu spremu i stručni naziv, profesor likovne kulture. Aktivno se bavi likovno – umjetničkim promišljanjem zbilje i pisanjem. Stvara isključivo u stanu u kojem živi i u ateljeu. Do sada je osmislio i realizirao više samostalnih izložbi slika i umjetničkih projekata i koncepata. Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložbi. Član je HDLU-a Istre.

B. V.

Leave a Reply


6 + = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum