Noviteti 64. Pulskog filmskog festivala

Na sjednici Vijeća Pulskog filmskog festivala održanoj 13. ožujka u Ministarstvu kulture pod predsjedanjem ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen usvojene su izmjene i dopune Statuta Pulskog filmskog festivala. Izmjenama je Statut usklađen s novim Pravilnikom Festivala, a prema kojem je Umjetnički savjet zamijenjen s umjetničkim ravnateljem. Također je usvojena odredba prema kojoj će načelnu prednost za prikazivanje u Areni kao najatraktivnijoj od prikazivačkih festivalskih lokacija imati filmovi koji će na Festivalu imati svoju hrvatsku premijeru.

Izvor: www.pulafilmfestival.hrVijeće je primilo na znanje i nacrt Programa 64. Festivala kojeg je iznio umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković, a u kojem su predviđena tri noviteta.

Program Kratka Pula bit će proširen na sve filmske rodove, te će se u njemu prikazivati tri i nagraditi jedna, najbolja epizoda selektiranih dramskih serija kao i dokumentarnih serijala te jedan od pet odabranih: kratkih i srednjemetražnih igranih filmova, kratkih i srednjemetražnih dokumentarnih filmova, animiranih filmova, namjenskih filmova (reklamnih i glazbenih spotova), eksperimentalnih filmova te jedan od tri dugometražna dokumentarna filma. Dugometražni dokumentarni filmovi tako neće više biti u konkurenciji s dugometražnim igranima kao protekle tri godine, nego će biti posebna kategorija u programu Kratka Pula.

Cilj širenja ovog programa na sve filmske rodove je da Pulski filmski festival postane središnje mjesto nacionalne valorizacije, promocije i međunarodne prezentacije cjelokupne hrvatske audiovizualne produkcije. Odabrani program biti će titlovan na engleski i prikazan stranim novinarima, selektorima, distributerima i producentima. Nagrade u programu Kratka Pula od ove će godine biti dodjeljivane dan prije dodjele nagrada u dugometražnom igranom programu.

Također će se u sklopu Festivala redovito održavati Hrvatski filmski fokus: program projekcija hrvatskih filmova, susreta i diskusija za 40 ključnih međunarodnih gostiju: deset selektora međunarodnih festivala, deset novinara najvažnijih filmskih glasila i utjecajnih medija, deset međunarodnih distributera ili prodajnih agenata zainteresiranih za hrvatski film i deset stranih producenata koji su skloni koprodukcijama i snimanju u Hrvatskoj, ali i uključivanju hrvatskih producenata, glumaca i filmskih umjetnika u međunarodne filmske projekte. Program će se realizirati u suradnji s HAVC-om.

Program za mlade, dosadašnja Dizalica, postaje program Film uz more i seli se s galerije Sveta srca – održavat će se u kasnim večernjim satima na jednoj pulskoj plaži. Odlučeno je i da se na Festival vrate programi Filmovi u nastanku te program Zemlja prijatelj.

Izvor

Leave a Reply


4 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum