Nuri Bilge Ceylan: „Udaljeni“ – KLUBODROM PULSKE FILMSKE TVORNICE

Posljednji Klubodrom Pulske filmske tvornice u mjesecu donosi ovoga četvrtka, 30. ožujka, u 20 sati nagrađivanu tursku dramu “Udaljeni” (Uzak) Nurija Bilgea Ceylana iz 2002. godine. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

uzak“Udaljeni” je priča o Yusufu (Mehmet Emin Toprak), mladom radniku koji nakon zatvaranja tvornice u kojoj je radio putuje u neurotični Istanbul k rođaku Mahmutu (Muzaffer Özdemir) u potrazi za poslom. Mahmut je dobrostojeći intelektualac i fotograf, dok je Yusuf gotovo nepismen, neobrazovan i neprofinjen. Yusuf pretpostavlja da će se ondje lako zaposliti kao moreplovac, ali u stvarnosti nije tako. Posla nema, a on nit zna kamo dalje niti ima snage učiniti nešto. Unatoč bogatstvu, Mahmutov život je također besciljan. Njegov je posao, fotografiranje keramičkih pločica, dosadan i daleko od umjetnosti. Osim toga, on gotovo ne uspijeva izraziti emocije prema bivšoj ženi i ljubavnici, i dok se pravi da uživa u redateljima-intelektualcima kao što je Tarkovski, mijenja televizijski kanal kako bi gledao pornografske filmove čim Yusuf izađe iz sobe. Pa ipak, Mahmut se pokušava povezati s Yusufom i povratiti mu ljubav za umjetnost, no pokušaj mu neslavno propada. Film govori o njihovom odnosu obilježenom neslaganjima – koji na svijetlo dana iznosi apatiju, strahove, depresiju, suosjećajnost, besciljnost i gubitak kontakta s društvom – ali i o kontrastu između ruralnog i urbanog načina života.

Treći dugometražni film ovog turskog redatelja, scenarista, producenta, montažera, snimatelja i fotografa dobio je 31 nagradu, uključujući onu za najboljeg glumca na Cannesu, Specijalnu nagradu žirija na međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu i Najbolji balkanski film na međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada “Kultura nova” i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


+ 2 = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum