PROGRAM KLUBA PULSKE FILMSKE TVORNICE ZA OŽUJAK

Pet filmskih večeri očekuje posjetitelje Klubodroma Pulske filmske tvornice u ožujku, a prva na redu bila je ona posvećena književno filmskim adaptacijama u sklopu programa Bijele večeri 2. ožujka kada je bio prikazan “Ponoć u vrtu dobra i zla” Clinta Eastwooda. Uslijedit će projekcija britanske drame “Akvarij” (Fish Tank, 2009.) scenaristice i redateljice Andree Arnold, koja će biti prikazana 9. ožujka u 20 sati. U filmu pratimo Miju Williams (Katie Jarvis), fish-tank-hirovitu i socijalno izoliranu 15-godišnjakinju, koja živi sa svojom samohranom majkom Joannom (Kierston Wareing) i mlađom sestrom Tyler (Rebecca Griffiths). Mia je samotnjak i prema objema je neprijateljski raspoložena, a vrijeme uglavnom provodi plešući hip-hop u napuštenom stanu. Majčin novi dečko Conor (Michael Fassbender) je šarmantan i zgodan Irac koji iskazuje pažnju i brigu spram cijele obitelji. Iako je Mia naprasita s njim, čini se da ju on zanima, dok se kod Conora razvija privlačnost prema ovoj buntovnoj i osamljenoj djevojci. “Akvarij” je dobio nagradu žirija na festivalu u Cannesu 2009. i BAFTA-u za najbolji britanski film 2010. Inače, Katie Jarvis je ovo bilo prvo glumačko iskustvo, a angažirana je nakon što ju je asistent za odabir glumaca vidio u svađi s prijateljem. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković.

triplettesSilvio Belušić, član udruge, odabrao je za 16. ožujka u 20 sati francuski animiranu komediju “Trojke iz Bellevillea” (Les Triplettes de Belleville, 2003.) Sylvaina Chometa, kojemu je ovo bio prvi dugometražni film. U ovoj međunarodnoj koprodukciji Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije i Kanade nema puno dijaloga, a veliki dio priče ispričan je putem pjesme i pantomime. Film prati Gospođu Souzu, stariju ženu koja kreće u potragu i spašavanje unuka Championa, biciklista na Tour de Franceu. Njega je otela francuska mafija i odvela ga u grad Belleville. Souzu prati Championov odani i pretili pas Bruno, a pridružuju im se i Trojke iz Bellevillea, vodviljske pjevačice iz 1930-ih s kojima se upoznaju u gradu. U filmu je vidljiv utjecaj komedije situacije, Jacquesa Tatija i glazbe ’20-ih godina prošlog stoljeća, dok je uvodna sekvenca homage Waltu Disneyu. Zbog jedinstvenog stila animacije pohvalili su ga i publika i kritika. Film je bio nominiran za dva Oscara te je bio prikazan izvan konkurencije u Cannesu. Uvodničar će biti Silvio Belušić.

Spring-Summer-Fall-Winter-and-SpringOd sjevernokorejskog redatelja Kim Ki-duka pogledat ćemo 23. ožujka u 20 sati dramu “Proljeće, ljeto, jesen, zima… i proljeće” (Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring) iz 2003. godine o budističkom samostanu koji pluta na jezeru okruženom prastarom šumom. Priča je to o životu budističkog redovnika, od djetinjstva pa sve do starosti. Film je podijeljen u pet segmenata (po naslovnim godišnjim dobima), a svaki segment ilustrira jednu fazu života mladog redovnika i njegovog starijeg učitelja. Priča se razvija na prilično jednostavan način, dok se posljedice djela likova potiho komentiraju putem budističkih simbola i ikonografije. U filmu glume Su Oh-yeong, Kim Young-min, Seo Jae-kyung i Kim Jong-ho. Sam redatelj se pojavljuje kao čovjek u posljednjoj fazi života. Ovaj tihi, kontemplativni film obilježio je značajnu promjenu u odnosu na njegov raniji rad, kojega se često kritiziralo zbog pretjeranog nasilja i mizoginije. Moderatorica će biti Ivana-Nataša Turković.

uzakPosljednja Klubodromska večer u mjesecu, 30. ožujka, donosi turski film “Udaljeni” (Uzak) Nurija Bilgea Ceylana iz 2002. godine. S početkom u 20 sati pogledat ćemo priču o Yusufu (Mehmet Emin Toprak), mladom radniku koji nakon gubitka posla putuje u Istanbul k rođaku Mahmutu (Muzaffer Özdemir). Yusuf pretpostavlja da će se ondje lako zaposliti kao moreplovac, ali u stvarnosti nije tako. Dok je prilično dobrostojeći Mahmut intelektualac i fotograf, Yusuf je gotovo nepismen, neobrazovan i neprofinjen. Film govori, između ostalog, o njihovom odnosu koji nije sjajan, njihovoj besciljnosti i gubitku kontakta s društvom, te kontrastu između ruralnog i urbanog načina života. “Uzak” je dobio 31 nagradu, uključujući onu za najboljeg glumca u Cannesu, Specijalnu nagradu žirija na međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu i Najbolji balkanski film na međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković.

Izvor

Leave a Reply


8 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum