Serije za invizibilno kino – James Benning: “Bez naziva (vrijeme)”

Filmske mutacije najavljuju program „Bez naziva (Vrijeme)“ i gostovanje jednog od najutjecajnijih predstavnika američke neoavangarde Jamesa Benninga, od 30. ožujka do 4. travnja 2017. u Zagrebu, Rijeci i Vodnjanu.

Za svoje prvo putovanje u Zagrebu, Rijeci i Vodnjanu, James Benning će uprizoriti šest vizualnih formula za računanje rada vremena u seriji petlji „Bez naziva (Vrijeme)“. Benningova velika petlja psihogeografska je mapa šest digitalnih loopova za pomno iščitavanje šest sustava promjene vremena, koje će autor otvarati dan po dan u šest različitih galerijskih ambijenata sa sudionicima cijelog ili dijela računalnog itinerarija.

benning

Krajolici su funkcije vremena, a subjekti su funkcije krajolika govori Benning o svojoj politici estetike u trajanju i dokumentiranju duha prostora i vremena. Izmještena i razvedena topografija putopisa „Bez naziva (Vrijeme)“ uključuje šest fenomena za šest funkcija vremena koje autor otvara i povezuje tijekom šestodnevnog ininerarija za gledanje i slušanje. Lekcijsko putovanje započinjemo zagrebačkim petljama: „Čitateljičinom petljom“ (razgovor i otvorenje 30. ožujka u 19 sati u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu), „Željezničkom petljom“ (razgovor i otvorenje 31. ožujka u 19 sati u MM centru u Zagrebu), „Petljom crteža“ (otvorenje 1. travnja u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti – Stalni postav “Zbirke u pokretu“, u Zagrebu) i „Petljom koksa“ (otvorenje 2. travnja u 20 sati u Galeriji Greta u Zagrebu). U Rijeci Benning otvara „Petlju sirovog željeza“ (otvorenje 3. travnja u 19 sati u Mini-art kinu), a u Vodnjanu posljednju „Šumsku petlju“ (otvorenje 4. travnja u 19 sati u Apoteci).

Instalacije za šest prostora „Bez naziva (Vrijeme)“ odabrao je James Benning, a program se odvija se u sklopu interdisciplinarnog projekta umjetničke organizacije Film-protufilm Serije za invizibilno kino i višegodišnjeg istraživanja Filmskih mutacija za promišljanje modusa prijenosa sustava slika, znanja i memorije filmskog dispozitiva u digitalnom dobu, kustosice Tanje Vrvilo.

Program je ostvaren u partnerstvu i suorganizaciji s Muzejom suvremene umjetnosti, Institutom za suvremenu umjetnost, MM centrom – Kulturom promjene Studentskog centra i Galerijom Greta u Zagrebu, Art-kinom Croatia u Rijeci te Apotekom – prostorom za suvremenu umjetnost u Vodnjanu i programom Kino umjetnika, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Ministarstva kulture RH i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Više o programu i raspored projekcija pronađite ovdje.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum