Toni Nicolini “Umbria i Marche – krhka ljepota” – izložba fotografija u novigradskom Lapidariumu

Izložba fotografija naziva “Umbria i Marche – krhka ljepota” čiji je autor ugledni talijanski fotograf Toni Nicolini (1935-2012), otvorena je za posjetitelje u četvrtak 16. ožujka u muzeju Lapidarium grada Novigrada. Izloženo je 45 fotografija u boji, dimenzija 30 sa 40 centimetara i 32 sa 32 centimetra. Motive koje je fotograf snimio u ovim dvama regijama čine obrađene njive, kamene građevine, te IMG_6894nekadašnji način života na selu i u gradskim jezgrama. Fotografije su snimljene u dokumentarističkom stilu i dočaravaju nasljeđe tradicije arhitekture i poljoprivrede ovog dijela Italije. Izložba se mogla nazvati i “svijet koji nestaje” jer su baštine običaja i stvari postale samo ostaci koji se odupiru nestanku, a dio njih je već nestao u potresu koji je između 24. kolovoza i 30. studenog 2016. godine pogodio ovo područje. Izložba je postavljena u suradnji s Generalnim konzulatom u Rijeci, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, Centrom za istraživanje i arhiviranje fotografije iz Spilimberga – CRAFT i Fotoklubom Rijeka u riječkoj galeriji Principij, a do 5. travnja se može u jutarnjim terminima zbog proljetnog radnog vremena muzeja razgledati u Novigradu.

Umijeće autora leži u njegovoj skromnosti i poniznosti, koja se očituje u tome da ne pokušava zadiviti posjetitelje svojom vještinom, jer bi tako motiv pao u drugi plan, već ostavlja panorame, berbe grožđa, te pastire da ih se vidi onakve kakve bi ih se vidjelo na licu mjesta. Krhka ljepota se tako bez posrednika ogleda u očima gledatelja.

Tonko Maroević je za ovu izložbu napisao: “Ova izložba fotografija uvodi nas u intimne prostore Marki i Umbrije, dviju središnjih talijanskih regija, smještenih u samome srcu Apenina. Riječ je o snimcima što predstavljaju samo nekoliko šire poznatih lokacija i par reprezentativnih spomenika, ali su mnogo učestaliji prizori iz svakidašnjega života i prikazi skromnih i prisnih ambijenata. Ovom prilikom ne prilazimo poznatim obalama i krećemo se rjeđe prohodanim stazama, uglavnom mimo turističkih destinacija, no stoga primamo doživljaje autentičnijega življenja, svjedočanstva nataložene povijesti i sredozemnoga „dugog trajanja“. Ova izložba pruža nam uvid u stanje prije tragičnih udara potresa, nudi nam izgled odabranih vizura Umbrije i Marki kakav treba u memoriji sačuvati i nastojati da se što prije nadoknade posljedice bolnih razaranja. IMG_6896Fotografije stoga promatramo kao svjedočanstva ranjene ljepote, utoliko s više participacije i svijesti o potrebi čuvanja, obnavljanja, prenošenja dragocjenih estetskih tekovina u buduće vrijeme i za zahvalno potomstvo.”

Toni Nicolini (1935-2012) rođen u Milanu, 1963. godine se počinje baviti fotografijom, s iznimnim zanimanjem za društveno angažiranu fotografiju te foto-priče te radi u Centru za kulturu u fotografiji. Priručnik o tehnici zumiranja, namijenjen studentima i fotoamaterima objavljuje 1965., a od 1970. – 1990. surađuje na izdavačkim programima udruge Touring Club Italiano. Za časopis IBM, izrađuje opširnu vizualnu dokumentaciju o uvođenju informatičke tehnologije u svijet industrije i talijanska sveučilišta. Od 1990. – 2012. angažiran na promociji kulture fotografiranja. Kustos je brojnih fotografskih izložbi u Milanu, na sveučilištu Bocconi i u zakladi Fondazione Correnze. Njegove fotografije prisutne su ustanovama kao što su: Akademija Carrara u Bergamu (Accademia Carrara di Bergamo), Muzej suvremene fotografije u Ciniselo Balsamo, zaklada Corrente di Milano, zbirke Alinari u Firenci, Etnografski i društveno povijesni arhiv regije Lombardija. Od 2014. Nicolinijev fotografski arhiv čuva se u Centru za istraživanje i arhiviranje fotografija (Centro di Ricerca e Archiviazione della Fotografia (Craf) u Spilimbergu.

Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


6 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum