„Trojke iz Bellevillea“ Sylvaina Chometa na KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Po odabiru člana udruge Silvija Belušića ovog će četvrtka, 16. ožujka, u 20 sati na programu Klubodroma Pulske filmske tvornice biti animirana komedija “Trojke iz Bellevillea” (Les Triplettes de Belleville, 2003.) francuskog animatora i redatelja Sylvaina Chometa. Belušić će održati uvodnu riječ, a ulaz na projekciju je slobodan.

trojke iz bellevillea1Prvi Chometov dugometražni film je nastao u međunarodnoj koprodukciji Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije i Kanade. U njemu nema puno dijaloga i veliki dio priče ispričan je putem pjesme i pantomime. Film prati Gospođu Souzu, stariju ženu koja kreće u potragu i spašavanje unuka Championa, biciklista na Tour de Franceu. Njega je otela francuska mafija i odvela ga u grad Belleville. Souzu prati Championov odani i pretili pas Bruno, a pridružuju im se i Trojke iz Bellevillea, vodviljske pjevačice iz ’30-ih s kojima se upoznaju u gradu.

U filmu je vidljiv utjecaj komedije situacije i Jacquesa Tatija, koji također kombinira pantomimu i zvučne efekte, i čiji film “Praznični dan” Trojke gledaju za vrijeme ugošćivanja gospođe Souze. Značajan je, između ostalih, i utjecaj glazbe ’20-ih godina prošlog stoljeća, pa pojedini likovi sliče Djangu Reinhardtu, Josephine Baker i Fredu Astaireu. Uvodna sekvenca je homage Waltu Disneyu, prisutnom prvenstveno u stilu crteža-karikatura (pojedini likovi imaju karakteristične bijele rukavice i po četiri prsta, poput Mikija Mausa), kao i u nizu asocijacija na recentnije animirane filmove ove kuće.

Zbog jedinstvenog stila animacije “Trojke iz Bellevillea” su pohvalili i publika i kritika, a film je dobio niz nominacija i nagrada. Bio je nominiran za dva Oscara (za najbolji film i najbolju pjesmu), prikazan je u Cannesu, gdje je dobio nagradu Palm Dog za najbolju pseću izvedbu, te su mu uručeni César za najbolju filmsku glazbu, nagrada Genie za najbolji film…

Izvor

Leave a Reply


+ 4 = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum