Bijele večeri: „Romanzo criminale“ Giancarla De Catalda i Michelea Placida u PULSKOJ FILMSKOJ TVORNICI

U Klub Pulske filmske tvornice ovog se četvrtka, 6. travnja, vraćaju književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, a na programu u 20 sati bit će „Romanzo criminale“ (Krimi roman) Giancarla De Catalda u filmskoj adaptaciji glumca i redatelja Michelea Placida iz 2005. godine. Ulaz je slobodan.

krimi romanDe Cataldov roman iz 2002. je nadahnut stvarnom pričom o bandi iz rimskog kvarta Magliana, koja djeluje u Rimu od kraja ’70-ih godina prošlog stoljeća. U njemu su opisana zamršena trgovanja između države i kriminala, te borba među bandama zbog kontrole nad trgovinom droge, prostitucijom i igra na sreću u raznim kvartovima glavnog talijanskog grada. Banda je imala veze s Cosom nostrom, Camorrom i ‘Ndranghetom, ali i političarima, masonima, ekstremnom desnicom, tajnim službama i Vatikanom. Sam De Cataldo tvrdi da se roman ne može čitati kao „prava“ povijest bande već kao njena literarna interpretacija. Slobodan od izravne veze sa stvarnošću, De Cataldo je uspio ispričati priču koja otkriva šokantne detalje „mračne strane“ novije talijanske povijesti u kojoj je sve višestruko premreženo, ništa nije jednostavno ni predvidljivo i gdje teorije zavjere blijede pored stvarne prakse korupcije i bezakonja na svim razinama društva – od sitnog kriminalca do političara. „Romanzo criminale“ spada u romane Nove talijanske epike (pravca kojeg je definirao Wu Ming1), čije su glavne odrednice odmak od ciničnog i hladnog pogleda postmodernističke književnosti i kompleksna alegoričnost teksta koja ipak ne gubi „pop“ senzibilitete. Upravo su krimići kao popularni žanr bili odskočna daska za romane tog pravca, među kojima je De Cataldov „Romanzo criminale“ jedan od najboljih primjera.

krimi roman1Ekranizacije romana prihvatio se talijanski glumac i redatelj Michele Placido (najpoznatiji po ulozi inspektora Cattanija u popularnoj TV seriji „Hobotnica“), a ona je realizirana u koprodukciji Italije, Francuske i Velike Britanije. Film je izašao 2005. i osvojio niz nagrada (osam Donatellovih Davida i pet Nastra d’argento) i nominacija (Zlatni lav u Cannesu). Placido je okupio veliku ekipu mladih glumaca među kojima prednjače Kim Rossi Stuart, Pierfrancesco Favino, Claudio Santamaria, Stefano Accorsi i Riccardo Scamarcio. Za „Romanzo criminale“ kritičari tvrde da je najpotpuniji i najsloženiji film Michelea Placida, koji je uspio ostvariti uspješan spoj angažiranog filma, povijesne rekonstrukcije i književne adaptacije. Čisto pripovijedanje i dobro definirani i nikad stereotipni likovi koji se čine „stvarnima“, glavne su odlike ovog filma. Zbog popularnosti filma (i romana) 2008. je snimljena i TV serija u režiji Stefana Sollime, koja je zahvaljujući dužem trajanju uspjela pohvatati sve narativne konce tog podužeg romana te je postigla veliki uspjeh ne samo u Italiji već i u ostatku Europe i SAD-u.

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


2 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum