Filmom „Cinema, mon amour“ otvara se ovogodišnji KineDok ciklus filmova u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Projekcijom filma “Cinema, mon amour” otvara se ovogodišnji ciklus KineDoka u Dnevnom boravku Rojca. Nakon Zagreba i Rijeke, ovaj će dokumentarac u Puli biti prikazan u utorak 11. travnja u 20 Cinema mon amour (1)sati. Posebnost ove projekcije je dolazak Alexandru Belca, cijenjenog rumunjskog dokumentarista i redatelja filma s kojim će u ulozi moderatora razgovarati Boris Vincek. Projekcije svih KineDok filmova su u potpunosti besplatne.

Rumunjska kina nekoć su bila ponos nacije, gotovo svako selo ih je imalo, a ljudi su hrlili gledati sve nove filmove koji su došli u grad. Danas su ljepotu zajedničkog gledanja zamijenili drugi oblici zabave, a „dvorane s dušom“ multipleksi, uglavnom u većim gradovima. No Victor, upravitelj, bivši projekcionist i dugogodišnji ljubitelj filma te njegove dvije zaposlenice, Cornelija i Lorena, ne žele odustati ni pod koju cijenu. Proživjevši ‘zlatno doba’ kina, Victor sanja o povratku u dobra stara vremena i teško se nosi s novom okrutnom stvarnošću. Čak i kad cinema mon amour foto 2 manjagledatelje treba dovući za rukav, skuhati im čaj i poslije ih odvesti doma. U kinu kojem nedostaje grijanje i koje se polagano raspada, bez imalo podrške od države kao vlasnika, njegova borba gotovo je donkihotovska. Iako Victorova obitelj već više od osam godina živi u Italiji, on im se ne želi pridružiti jer se ne može odvojiti od mjesta gdje je proveo većinu života. Uvjeren je da čim ode, kino će se zatvoriti i doživjeti sudbinu ostalih rumunjskih kina. Malena ekipa kina Dacia ispunjava nas svojim životnim odlukama, ljubavlju i strasti prema filmu.

Organizatori događaja su Restart Label i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Izvor

Leave a Reply


− 7 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum