„Odlasci“ Yōjirōa Takite na KLUBODROM PULSKE FILMSKE TVORNICE

Po odabiru Aleksandra Jovanovića, koji će održati uvodnu riječ, posljednjeg četvrtka u mjesecu, 27. travnja, u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice bit će prikazana japanska drama „Odlasci“ (Okuribito) Yōjirōa Takita iz 2008. godine.

departures

U filmu nadahnutom memoarima japanskog pisca i pjesnika Shinmona Aokija pratimo mladića, neuspjelog violončelistu, koji se vraća u rodni grad i pronalazi posao kao nōkanshi – tradicionalni ritualni pogrebnik. Predrasude koje u Japanu postoje spram onih koji se bave mrtvima ne zaobilaze ni njega, no s vremenom on ipak uspijeva zadobiti poštovanje okoline i svojih bližnjih, te se kroz ljepotu i dostojanstvo svojega posla uči važnosti međuljudskih odnosa. Redatelj je kazao u jednom intervjuu: “Želio sam napraviti film iz perspektive osobe koja se bavi nečim tako univerzalnim a na koju se ipak gleda odozgo, pa čak i diskriminira.“

Produkcija filma je trajala deset godina i putem je morala prevazići niz neprilika. Zbog istih predrasuda distributeri nisu bili skloni izdavanju “Odlazaka“ do osvajanja glavne nagrade na Montreal Film Festivalu 2008. godine. Narednog mjeseca drama je izašla i u Japanu, gdje je osvojila Nagradu Akademije za najbolji film godine te je nedugo potom postala prva tamošnja produkcija nagrađena Oscarom za najbolji strani film. U „Odlascima“ su kritičari pohvalili humor, ljepotu ceremonije polaganja u lijes kao i kvalitetnu glumu, no nekima je zasmetala predvidljivost radnje i pretjerana sentimentalnost. S druge strane, gledatelji su se pretežno fokusirali na ljudskost koju smrt iznosi na vidjelo i njezinu ulogu u jačanju obiteljskih veza. Takita vjeruje da više no o smrti film govori o životu i pronalasku izgubljenog osjećaja za duh ljudskosti. Ulaz na program je slobodan.

Izvor

Leave a Reply


9 − 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum