Verse – festival putopisa u Puli (21. – 22. travnja)

Verse – festival putopisa kojeg organiziraju Vanja i Marijana Valić ove će se godine održavati u Puli 21. i 22. travnja.

Program počinje u petak 21. travnja u 21.30 sati pulskom kinu Valli projekcijom filma „Spiritual Market“. Radi se o projektu Vedrana Ružića „Spiritual market“ i prvom hrvatskom jazz filmu Ire Tomić i Johna Karduma, uz koncertnu promociju Porinom nagrađenog albuma „Spiritual market“. „Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola od Venecije do Kine, put koji autori prolaze još jednom u današnjem vremenu, te tako nailaze na granice, rat za naftu, medijsku propagandu, uništenje okoliša, klimatske promjene i siromaštvo koje neobično podsjeća na trenutno stanje u Hrvatskoj, pa je tako i sam Marko Polo u ovom filmu u vremenski distorziranoj ulozi imigranta i izbjeglice. Ovaj eksperimentalni film je poput jazza nastajao često improvizirano i u hodu, naglasak je stavljen na motive, koji su se naknadno spajali u zaokruženu priču. Kako je jedna od glavnih pokretačkih ideja projekta bila spajanje više umjetnosti, tako uz glazbu i film ovdje priču zaokružuju slike Vedrana Ružića i fotografije Ire Tomić i Johna Karduma, te tako čine neobičan spoj više umjetnosti koje se savršeno nadopunjavaju. Uz autora albuma i projekta Vedrana Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu, a film su režirali John Kardum i Ira Tomić“, navodi se u opisu filma.

17855411_1124081977703837_4138505131419221757_o

Program Versa nastavlja se u subotu, 22. travnja u 18.30 i u 20.30 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, kada će biti održane tribine naziva „Putovanje u doba supermoderniteta“ i „Pustolovi pred vratima“. Gosti tribine su Marko Pogačar, Jerko Bakotin, Hrvoje Ivančić, Maja Klarić, Boris Veličan i Krešimir Sučević Međeral, a moderatorica je Vlatka Kolarović.

„Supermodernitet, kako ga definira slavni francuski antropolog Marc Auge, određen je figurama prekomjernosti: prekomjernosti vremena i prostora. Živimo u vremenu promjene mjerila; svjedočimo preobilju slika, lažnoj prisnosti koju mediji stvaraju s točkama svijeta na koje nikada nećemo otputovati, fiktivnim svjetovima koje smo počeli miješati sa stvarnima. Tema putovanja gotovo da nikada nije bila kompleksnija i nikada nije nudila toliko pitanja na koja, kao stanovnici Zemlje 21. stoljeća, nemamo odgovore. Stanari smo svijet bez granica u kojem na državne granice stavljamo bodljikave žice. Zračne luke, petlje, hoteli, benzinske crpke, tranzitni logori, čekaonice na putu između prošlosti i budućnosti, sve su to nemjesta, prostori bez povijesti, značenja i identiteta u koje smo prisiljeni upisati nove narative. No civilizacijski paradoksi, a jednom takvom upravo svjedočimo, uvijek nas podsjete na ono što nas čini ljudima: znatiželju i pustolovni duh. Festival putopisa Verse u svom ovogodišnjem izdanju postavlja pitanja ideje putovanja, prostora kojeg napuštamo, onoga u koje stižemo i onoga s kojeg se (ne) vraćamo. Podsjeća da putnici žive među svima nama i da neki pustolov možda upravo ovog trenutka kuca i na naša vrata“, navodi se u opisu tribina.

Priredio B. V.

Izvor

Leave a Reply


− 2 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum