57. Festivala hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama

Kazališna karavana 57. Festivala hrvatskih kazališnih amatera (57. FHKA), čiji je prvi dio od 12. do 14. svibnja održan u Pazinu,  narednoga vikenda seli u Vodice.
U šestodnevnom festivalskom programu u dva grada – Pazinu i Vodicama nastupaju 22 najbolja hrvatska amaterska kazališta i skupine koje su, od ukupno 179 prijavljenih, stručnim odabirom eminentnih hrvatskih kazališnih djelatnika – izbornika Festivala, izborile nastup na ovogodišnjem FHKA-u. U vodičkom dijelu Festivala – tijekom tri dana, od 26. do 28. svibnja publika će imati priliku u Kulturnom centru Vodice pogledati čak 9 izvrsnih predstava hrvatskih skupina te 2 predstave nagrađenih amaterskih kazališta iz Slovenije i BiH u okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala amaterskih kazališta „Jadran 2017.“, koji se i ove godine odvija u okviru državnog FHKA , a ulaz na sve predstave je BESPLATAN.

Amaterska kazališta i skupine iz Vodica, Dubrovnika, Nedelišća, Gospića, Prološca, Zagreba, Siska i Slavonskog Broda te iz Slovenije i BiH izvest će predstave različitih poetika, a program nudi predstave za svačiji ukus.

Festival će u petak, 26. svibnja 2017., nakon svečanog otvaranja s početkom u 16:30 sati, otvoriti domaćini – Dramska amaterska družina POU-a Vodice s predstavom Ive Brešana „Mastodont“ u režiji Zdravka Todorovića. U 19:45 slijedi predstava „Grad sjena“ posvećena Dubrovniku u izvedbi dubrovačkog Studentskog teatra „Lero“, a u 21:15 h vodičku će publiku nasmijati Kazališna družina KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća s izvrsnom satirom „Punjena ptica“ Fadila Hadžića.

Bogati subotnji program (27. 5.) počinje već u jutarnjim satima: u 10 h u Kulturnom centru igra Banjalučko studentsko pozorište iz BiH koje će u okviru 13. Međunarodnog festivala amaterskih kazališta „Jadran“ izvesti predstavu „Prljavi veš“ Bogoljuba Đorđovića. U 12:20 h na programu su „Čelične magnolije“, topla drama Roberta Harlinga o životu 6 žena koju će izvesti Amatersko kazalište Gospić, a u 15:40 u vodičkom Kulturnom centru igraju slovenski predstavnici s predstavom „Pod urom“, kao sudionici međunarodnog dijela Festivala. U 18:20 h na repertoaru je predstava „Veronikin rubac“ fra Ante Marića u izvođenju  Dramske udruge Proložac, a bogati subotnji program zaključit će mladi glumci Teatra Gaudeamus iz Zagreba s predstavom „Doktor Wong“ nastaloj prema  djelu Marie Weiss „The Ref“.

U nedjelju, 28. svibnja festivalski program počinje u 10:30 h s predstavom „Juriš lake konjice“ Scotta Garlanda u izvođenju Scene Sisak, a u 12:40 očekuje nas „Kineska legenda o nebu“ Kazališne radionice „Punkošipak“ iz Zagreba. Posljednju predstavu 57. izdanja FHKA odigrat će Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda – talentirani mladi brodski ansambl predstavit će se s predstavom „Maturanti“ Ivice Ivanca koja počinje u 13:40 h.

Po završetku svakoga dana Festivala održavaju se okrugli stolovi Povjerenstva i sudionika.

Print

Brojni zaljubljenici u kazališnu umjetnost uživat će tijekom tri dana u izvrsnim predstavama i lijepom vodičkom okruženju, a finale Festivala bit će svečana završnica i dodjela festivalskih nagrada u nedjelju s početkom u 18 h, također u Kulturnom centru Vodice. Naime, svih 6 festivalskih dana u Pazinu i u Vodicama budno prati stručno Prosudbeno povjerenstvo u sastavu  Mirta Zečević, glumica, članica ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta te akademski profesori: Robert Raponja, redatelj i dramski pedagog i Dubravka Crnojević-Carić, glumica, redateljica i teatrologinja, koji će u konkurenciji od 22 hrvatske festivalske predstave odlučiti o nagradama: za najbolju predstavu, za najbolju režiju, najbolji novi dramski tekst, glavnu i sporednu mušku i žensku ulogu, za njegovanje kulturne baštine i za inventivnost.

Pokroviteljstvo i materijalnu potporu 57. Festivala HKA u organizaciji Hrvatskog sabora kulture osiguralo je Ministarstvo kulture RH, a njegovu realizaciju materijalno su pomogli i Šibensko-kninska županija, Grad Vodice, Turistička zajednica grada Vodica, Grad Pazin i Turistička zajednica Središnje Istre. Vrijednu suorganizaciju i ove godine pružaju POU Pazin, POU Vodice te Maistra d.d. kao suorganizator i sponzor.

Leave a Reply


1 + = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum