Bijele večeri: „Kad jaganjci utihnu“ Thomasa Harrisa i Jonathana Demmea

Književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom vraćaju se ovog se četvrtka, 1. lipnja, u Klub Pulske filmske tvornice u 20.30 sati, a na programu će biti oscarom nagrađena ekranizacija romana „Kad jaganjci utihnu“ Thomasa Harrisa (1988.) u režiji nedavno preminulog Jonathana Demmea iz 1991. godine. Ulaz je slobodan!

hero_SIlence-Lambs-image

Kriminalistički nastrojene Bijele večeri nastavljaju s portretima serijskih ubojica, a ovog su četvrtka na tapetu „Buffalo Bill“ i njegov doktor Hanibal Lecter – glavni zlikovci iznimno uspješnog romana Thomasa Harrisa iz 1988. godine. Radi se o drugom Harrisovom romanu u kojem se pojavljuje lik doktora ljudoždera, no kao i u „Crvenom zmaju“ dr. Lecter nije glavni lik već pomagač agenta koji „ganja“ nekog drugog ubojicu. U „Jaganjcima“ je to mlada i još uvijek neiskusna FBI agentica Clarice Sterling koja posjećuje čuvenog doktora u zatvoru i iz njega pokušava izvući korisne informacije o manijaku koji ubija žene da bi od njihove kože skrojio savršeno odijelo. No dr. Lecter (po struci psihijatar) to ne čini iz altruističnih pobuda – njegova cijena su intimni detalji i mračne tajne iz Clariceinog života…

Nakon uspjeha „Crvenog zmaja“ Harris se vratio Lecteru (čiju je osobnu priču ispričao u knjigama „Hannibal“ i Hannibalov postanak“) i romanom „Kad jaganjci utihnu“ osvojio i publiku i kritiku. Harrisova majstorija u pletenju radnje kao i u stvaranju iznimne atmosfere napetosti i neizvjesnosti je bez premca, a roman su voljeli i žanrovski i „ozbiljni“ pisci – od Stephena Kinga do Davida Fostera Wallacea. Budući da je „Crveni zmaj“ doživio ekranizaciju („Manhunter“ Michaela Manna) bilo je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi i s „Jaganjcima“.

Tog se posla prihvatio redatelj Jonathan Demme („Philadelphia“, „Stop Making Sense“) nakon što je projekt napustio Gene Hackman koji je film trebao režirati te u njemu igrati ulogu dr. Lectera. Zvijezde filma su Jodie Foster i Anthony Hopkins, a zanimljivo je da oni nisu bili prvi Demmeov izbor budući da je on u tim ulogama želio Seana Conneryja i Michelle Pfeiffer. „Kad jaganjci utihnu“ označio je uzbudljiv početak američke kinematografije 90-ih godina prošlog stoljeća. Nakon ekscesa iz 80-ih, triller i horror priče su počele poprimati puno realnije i okrutnije obrise, a kvaliteta produkcije je osjetno narasla. Ozbiljan pristup izvornom materijalu glavna je odlika ovog filma koji upravo zahvaljujući tome ostaje i dalje jednim od najboljih ostvarenja u ovom specifičnom žanru.

Anthony Hopkins as Dr. Hannibal ?The Cannibal? Lecter in the 1991 film ?Silence of the Lambs.? Photo Courtesy: MGM Home Entertainment

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


5 + 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum