Indirekt predstavio “Đavolju simfoniju” Davora Mandića u Novigradu

IMG_0866U sklopu Warm Up događaja Indirekt festivala, u novigradskom muzeju Lapidarium, pulski novinar i urednik Davor Mandić je u petak 12. svibnja predstavio svoj roman prvijenac nazvan “Đavolja simfonija” u izdanju Hena coma. Indirekt je prvi festival indie umjetnosti u Istri koji se već petu godinu za redom održava u Umagu i okolici te promovira nezavisne umjetnike iz cijele regije. Autor je s jednim od organizatora festivala Striborom Filićem razgovarao o svom romanu, o književnosti općenito, o Puli u kojoj je radnja romana smještena, o likovima koji su ga nadahnuli, te o reakcijama iz njegove okoline nakon objave romana.

Radnja romana odrastanja se odvija, kako autor napominje, devedesetih godina prošloga stoljeća između propasti jednih ideala i nastanka drugih, te između kraja adolescencije i početka odrasle dobi glavnog lika. Prazninu u životu momka koji upisuje srednju školu ispunjavaju izazovi s kojima se prvi put susreće, te u kojima se on u jednom trenutku i gubi, a to su glazba, seks i droga.

Izlazak iz pakla ovisnosti ide najčešće dvama putevima, prvi je preko komune, gdje se u konačnici jedan oblik ovisnosti zamjenjuje drugom, a drugi je samostalni pokušaj savladavanja ove teške životne situacije. Oni koji su odabrali drugi, teži put, pronašli su u konačnici razlog za život, napominje autor.

Pula slovi kao jedan od gradova u Hrvatskoj u kojem je problem ovisnosti o narkoticima najizraženiji i gdje je najveći broj ovisnika. Osim što je za potrebe romana istraživao, Mandić je upoznat sa Pulskom narkomanskom scenom budući da je o njoj pisao kao novinar u Glasu Istre, a jedan je njegov članak u kojem je prokazao neke dilere i njihov modus operandi posebno odjeknuo u javosti. Stvarni događaji opisani u knjizi toliko nadilaze fikciju i toliko su nevjerojatni da ne bi bili vjerodostojni filmskim producentima kojima bi se ponudili i vjerojatno bi knjiga bila odbijena kao temelj scenarija filma, zaključuje Davor Mandić.

Započevši pisanje romana, autor je ustanovio da je, nakon novinskih članaka, poezije i kratkih priča koje je do tada objavljivao, tek roman pravo pisanje, gdje autora opsjedaju likovi koji žive s njim i u njegovim mislima. Pisanje romana je jako dugotrajan proces i razlikuje se od pisanja kratkih priča koje je moguće kontrolirati. Iskustvo autora govori da muka stvaranja dovodi do osjećaja ispunjenja, zato je Mandić odabrao misao slavnog francuskog filozofa i književnika Alberta Camusa kao svoju najdražu, a ta misao glasi: Stvarati znači dva puta živjeti.

Davor Mandić rođen je 1976. u Puli, po zvanju je profesor hrvatskog jezika i književnosti, a po zanimanju novinar Novog lista. U izdanju Hrvatskog društva pisaca 2009. godine objavljuje knjigu poezije „Mostovi“,.a  2012. je dobio nacionalnu književnu stipendiju za knjigu priča, koja je pod nazivom „Valjalo bi me zamisliti sretnim“ objavljena 2014. u izdanju Naklade Ljevak.

 
 
Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


+ 1 = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum