“Nostalgija” Tarkovskog i performans – Klubodrom Pulske filmske tvornice

Projekcijom filma “Nostalgija” (Nostalghia, 1983.) Andreja Tarkovskog po odabiru Libera Kokotovića te performansom nadahnutim ovim poprilično zapostavljenim djelom nastavlja se ovoga četvrtka, 18. svibnja, u 20 sati program Kluba Pulske filmske tvornice. Kokotović će biti uvodničar, a ulaz je slobodan.

nostalgija1-e1494866132309

“Nostalgija” je pretposljednji film Andreja Arsenijeviča Tarkovskog, ruskog filmskog i opernog redatelja, pisca i glumca, koji je u potrazi za boljim okolnostima emigrirao u Italiju, gdje je drama snimljena. I ovdje on zadržava spori ritam i duge kadrove koji pobuđuju svojevrsni trans i ostavljaju gledatelja na samoj granici između realnosti i fantazije. U filmu pratimo ruskog pisca Andreia Gorčakova za vrijeme njegova boravka u Italiji, gdje istražuje život Pavela Sosnovskog, ruskog kompozitora iz 18. stoljeća, koji je ondje živio i počinio samoubojstvo po povratku u domovinu. S Gorčakovim je njegova prevoditeljica, lijepa i nemirna Eugenia, a ubrzo upoznaje i Domenica, lokalnu ludu koja strahuje od smaka svijeta. Nostalgija u filmu je ona pjesnika emigranta, kao i raznih likova koji pokušavaju prevazići vlastitu duhovnu alijenaciju i ponovo se spojiti s drugima.

Performans kojega će izvesti Šandor Slacki, Đurica Ciganović i Libero Kokotović prije projekcije upravo govori o gubljenu ljudskosti i otuđenju današnjeg vremena, koje se od 1983. do danas znatno produbilo i ne vidi mu se kraja.

nostalgija2-e1494866169573

ANDREJ TARKOVSKI: NOSTALGIJA (Nostalghia), drama, 1983., 125′, SSSR/Italija
Scenarij: Tonino Guerra, Andrei Tarkovsky
Glavne uloge: Oleg Yankovsky, Erland Josephson, Domiziana Giordano, Delia Boccardo
Kamera: Giuseppe Lanci
Montaža: Erminia Marani, Amedeo Salfa

Leave a Reply


6 + = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum